Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Från Tyskland till Nordkap med gamla traktorer

Just nu reser en karavan med veterantraktorer genom Sverige med destination Nordkap, resan beräknas ta tre månader.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Kanske har du sett dem längs vägarna på väg norrut, de tre veterantraktorerna med tre husvagnar på släp. De startade från den tyska staden Elspe den 14 maj och under torsdagen passerade de genom Hälsingland, målet är Nordkap i Norge vilket är en resa på cirka 310 mil. Med tanke på att traktorerna rullar i en hastighet av cirka 20 km/h planerar resenärerna att resan ska ta cirka tre månader. Hemresan går via norska kusten och Danmark.

Det är den pensionerade geografiläraren Hubert Hufnagel som fick idén om att göra resan och han fick även med sig de två vännerna Helmut Daus och Stefan Kraus. Innan avresa krävdes dock en del förberedelser som bland annat renovering av de gamla traktorerna, de måste ju vara redo för en resa på cirka 600 mil.

Under resans gång har de erbjudits att övernatta hos bönder där de kan låna el och fylla på vatten. Ressällskapet beräknar att klara sig på cirka 17 000 kronor i bränslepengar och eventuellt ett däckbyte. Än så länge går allt som smort, men skulle något gå sönder är de förberedda.

– Några små tekniska bekymmer som knappt är värda att nämna, vi har med oss verktyg och reservdelar och om problemet blir för stort så har vi en försäkring som innebär att vi kan bli hemskjutsade på lastbil. Fast inte förrän vi nått Nordkap, säger Hufnagel till SVT Gävleborg.

I hemstaden Elspe pågår en insamling där invånarna har lovat att skänka en viss summa pengar för varje mil sällskapet klarar att köra. Pengarna kommer att gå till hjälpmedel för barn med inlärningssvårigheter i hemstaden.

Du kommer väl ihåg när Teknikens Värld gjorde en liknande resa när vi körde åttiotalscabrioleter nedcabbat från Stockholm till Nordkap. Vi gjorde det dessutom i ett kallt och snöigt februari.