Foto: Andreas Libell

Frankfurt – tre snabba från bilsalongen

Mikael Stjerna stressar runt på den stora bilsalongen i Frankfurt för Teknikens Världs räkning och vi avbryter honom för att få en snabb rapport. Vilka är de största nyheterna i Frankfurt?

– Det är svårt att sätta fingret på mässans största nyhet men den tydligaste trenden är att elbilarna är här, på riktigt. Elbilar och hybrider har dominerat bilsalongerna sedan flera år tillbaka men har då mest varit i konceptform. Nu kan man tala om andra vågen. Elbilar, hybrider och laddhybrider dominerar och de är i produktionsform. Frankfurt 2013 är en elektrifierad salong!

 Var är det mest folk?

 – Jätten Volkswagen drar förstås besökare med alla sina koncept och nyheter men de som får störst genomslag är nog ändå BMW som visar elbilarna i3 och i8 i produktionsform. Opel-montern och det läckra Monza-konceptet lockar många men det var påtagligt många besökare även hos Volvo hela dagen i går. Konceptbilar brukar inte bli så uppmärksammade men Volvos Concept Coupé verkar vara en succé

 Vad har överraskat mest på dig?

 – Peugeot 308. Första provsittningen lovar mycket. Nya 308 känns rakt igenom vettig, inte minst med ett pris från 159 900 kronor när den kommer till Sverige. Designen utvändigt är kanske inte så spännande men på insidan är den läcker. Jag tror att 308 kan vara en väg tillbaka för Peugeot som har tappat många marknadsandelar på senare år.

 Vi låter Mikael Stjerna, med fotograf Andreas Libell i släptåg, knata vidare på det enorma mässgolvet. Mikaels fullständiga rapport från Frankfurt kan du läsa i Teknikens Värld nummer 21/2013 som finns i butik 26 september.