Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Free-Photos

Frankrike ska skrota äldre bensin- och dieselbilar

Hur länge till kommer bensin- och dieseldrivna bilar att finnas kvar? Ingen vet, men i Frankrike ska biltypen med förbränningsmotorer se sitt slut senast 2040.

Franska regeringen meddelade under torsdagen att de har för avsikt att förbjuda alla bensin- och dieseldrivna bilar år 2040. Samtidigt ska det från samma år inte bli möjligt att starta nya projekt baserade på olje- eller kolförbränning.

Men redan långt innan 2040 ska de påbörja processen mot ett klimatneutralt Frankrike. Redan 2022 ska de stoppa alla kolkraftverk som i dag står för fem procent av Frankrikes totala energiförsörjning. Ännu närmare i tiden ligger den ekonomiska morot som de vill införa för att få ägare av äldre bensin- och dieselbilar att skrota sina bilar. Det gäller i så fall bensinbilar tillverkade innan 2001 och dieselbilar innan 1997. Ett nybilsköp, eller köp av nyare begagnad bil, ska subventioneras. Det är oklart hur mycket pengar det rör sig om.

Flera stora städer och i vissa fall länder är på väg att införa olika former av förbud mot framför allt dieselbilar. Paris har redan förbud mot dieseldrivna personbilar av äldre slag. Norge har en förhoppning om att förbjuda alla bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025. Nederländerna har också liknande förslag på gång. Även i Sverige har ämnet varit uppe för diskussion.