Foto: Uli_Sonntag

Frankrike ska straffa bort dieselbilar

Frankrike, ett av Europas mest dieselbilstäta länder, kommer nu att ändra sina skatteregler för att minska antalet dieselbilar på vägarna.

Efter årsskiftet kommer franska myndigheter börja arbeta för att minska antalet dieseldrivna personbilar. Ett nytt identifieringssystem kommer att lanseras där alla bilar rankas efter utsläpp och med hjälp av rankningen ska olika regioner i landet kunna bestämma vilka bilar som till exempel ska få köra inne i storstäderna.

– I Frankrike har vi länge favoriserat dieselbilarna. Det var ett misstag och det kommer vi nu att rätta till på ett intelligent och pragmatiskt sätt, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls till Reuters.

Med en dieselandel på 80 procent är Frankrike ett av Europas och världens dieseltätaste länder och förutom att dra tillbaka de skattefördelar som tidigare har funnits för dieselbilar kommer man att höja skatten på dieselbränsle.

Frankrikes energiminister Ségolène Royal lanserade tidigare i år ett förslag om att privatpersoner som skrotar sina dieselbilar ska få en rejäl rabatt på upp till 10 000 euro om de i stället köper en ny elbil.