Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080703-frankrike-suvar
080703-frankrike-suvar
080703-frankrike-suvar
080703-frankrike-suvar

Frankrike straffar suvar hårt

De stora suvarna har en tuff tillvaro på de flesta håll i världen. Men i Frankrike kan deras domedag vara nära. Vid nyår införs en ny straffskatt på tio procent av värdet på de bilar som bedöms miljövidriga.

Det franska tålamodet med stora och törstiga suvar verkar vara slut. I dagsläget råder ett system där de som byter in en gammal bil och köper en ny och miljövänlig får en bonus på upp till 2 000 kronor. De som väljer att köpa en elbil kan få så mycket som 48 000 kronor i bonus. Det kan alltså löna sig ordentligt att byta sin gamla bil mot en miljövänlig ersättare.

Det motsatta förhållandet gäller för de som väljer en stor och törstig suv eller pick-up. Dessa köpare drabbas av en extra avgift för att de väljer en bil som är mindre snäll mot miljön. Och från och med årsskiftet blir det ännu värre. Mycket värre till och med. Då införs nämligen en årlig straffskatt på hela tio procent av bilens värde. Den som inte är helt oäven på huvudräkning förstår genast vad en sådan straffskatt kan göra mot plånboken för en ägare av en nyinköpt suv i miljonklassen.

De kommande reglerna har redan haft effekt på den franska bilmarknaden. Försäljningen av bilar som Audi Q7 och Mercedes G-klass föll till exempel med anmärkningsvärda 40 procent under det första kvartalet. Samtidigt märktes en markant ökning av försäljningen av småbilar. Bäst gick Renault Twingo, Citroën C1 och Ford Ka, som alla ökade med 32 procent.

Läs mer