Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frankrike tar mobilförbudet till nästa nivå

Frankrike har nu tagit förbudet mot handhållen mobiltelefon bakom ratten till nästa nivå. Nu kan du bötfällas om du står vid sidan av vägen och har stängt av motorn.

Som de flesta vet vid det här laget kom förbudet mot att hålla i mobiltelefonen bakom ratten här hemma i Sverige för drygt två veckor sedan. Detta förbud har sedan en längre tid redan funnit i andra europeiska länder. Bland annat i Frankrike där en undersökning under 2015 visade att var tionde förare använde telefonen medan de körde. Dödstalen på de franska vägarna har sedan 2014 stigit och därför har landet bestämt sig för att införa en striktare lagstiftning.

Tidigare i veckan togs ett domstolsbeslut på högre instans att förbudet mot handhållen mobiltelefon nu ska omfatta ”alla bilar som cirkulerar i trafik”. Upprinnelsen till beslutet ska enligt Agence France-Presse vara en incident där en förare bötfälldes för att ha parkerat sin bil i en rondell – för att ta ett samtal.

Det nya förbudet innebär att du inte får hålla i en telefon när bilen står parkerad vid sidan av vägen – även om du har motor avslagen. För att slippa en bot på 135 euro, eller tre poäng på ditt körkort om du bor i Frankrike, måste du stå på en anvisad parkeringsplats. Skulle du befinna dig i en nödsituation är det dock tillåtet att ta upp telefonen och ringa efter hjälp.