Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110426-bristol-frazer-nash
110426-bristol-frazer-nash
110426-bristol-frazer-nash
110426-bristol-frazer-nash

Frazer-Nash köper konkursdrabbade Bristol

Den klassiska, och udda, biltillverkaren Bristol Cars gick i konkurs i mars. En epok i brittiskt bilbyggande avslutades. Nu har dock Frazer-Nash köpt upp resterna av Bristol med avsikt att dra igång verksamheten på nytt.

Efter 65 års bilbyggande gick det inte längre för brittiska Bristol Cars. Den lilla biltillverkaren som genom åren utmärkt sig med udda och exklusiva bilar försattes i konkurs i början av mars. Anhängare av det excentriska märket sörjde men det kan de sluta med nu. Bristol ska nämligen återupplivas, och det med hjälp av Frazer-Nash.

– Bristol Cars är en brittisk institution och en viktig del av vårt nationella motorarv. Under de närmaste månaderna kommer vi att avslöja detaljerna i vår plan att kombinera Bristols tradition och unika image med Frazer-Nash banbrytande teknologi för att visar våra alternativa hybriddrivlinor, säger William Chia, vd på Frazer-Nash.

Frazer-Nash vill lugna oroliga Bristol-ägare med att de kommer att få den service och de reservdelar som bilarna kan tänkas behöva framöver. Att det är just Frazer-Nash som köper Bristol innebär på sätt och vis att en cirkel sluts. Märket grundades i början av 1900-talet av Archibald Frazer-Nash och Henry Ronald Godfrey som ville bygga bilar som vanliga människor hade råd med. Frazer-Nash och Bristols vägar korsades efter andra världskriget då förstnämnda involverades i bildandet av Bristol Cars som likt svenska Saab föddes till följd av omläggning från flygplanstillverkning till bilproduktion.

Läs mer

Provkörningar

Bristol 603 (TV 4/1978)

Bristol Britannia (TV 11/1990)