080603-honda-freed
080603-honda-freed

Freed – ny familjelastare från Honda

För ett par dagar sedan var det premiär för Hondas nya MPV-modell Freed. Med plats för förare och upp till sju passagerare kommer den att bli storfamiljens favorit. En nackdel dock – den kommer antagligen inte komma till Sverige.

I nya Honda Freed kan man klämma in upp till åtta personer i tre stolsrader. Även om de som sitter längst bak har ett lite plattare och mindre säte så ser det ut som om det finns hyfsat gott om plats för benen. Freed är bara drygt 421 centimeter lång och man undrar så klart hur man har lyckats knöla in så många platser på den längden. Lösningen stavas lågt och absolut plant golv från torpedväggen hela vägen bak till bakluckan. En av huvudkonkurrenterna till nya Honda Freed lär vara Mazda 5, en av favoriterna i klassen. Den är dock nästan tre decimeter längre, så man ställer sig lite frågande till att Honda vågar påstå att åtta vuxna får plats. Antagligen har de inte kalkylerat för oss resliga nordbor.

Är man nu inte i behov av att kunna transportera åtta personer samtidigt, utan nöjer sig med sju där de fyra främsta kräver hög komfort, då väljer man i stället separata fåtöljer till andra raden, även populärt kallade kaptensstolar. Bilen går dessutom utmärkt att beställa med endast fem platser och då får man, enligt Honda, ett bagageutrymme som slår övriga i klassen på fingrarna.

Freed kommer också att erbjudas i tre olika versioner som ska underlätta för rullstolsbundna med bland annat ramper och liftar.

Under den korta huven sitter en fyrcylindrig i-VTEC-motor på 1,5 liter som skickar kraften via en femväxlad automatlåda, alternativt en CVT-låda, till antingen framhjulen eller alla fyra. Bensinförbrukningen uppger Honda till 0,61 liter per mil i genomsnitt.

Honda Freed är i nuläget endast aktuell i Japan. Kanske kan den komma till Europa om några år som avlösare till kompakt-MPV:n FR-V som har sålts sedan 2004. Storleksmässigt är modellerna väldigt lika varandra (till viss del även utseendemässigt) men där nykomlingen har fördelen av att kunna ta två extra passagerare.