Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Världs arkiv

Fritt fram att köra bil utan körkort i Sverige

Man tror knappt att det är sant, men det är fritt fram att köra bil utan körkort i Sverige – så länge du hävdar att ditt utländska körkort är borttappat.

Det är Sveriges Radio P4 Blekinge som rapporterar om ett 30-tal fall som polisen har på sitt utredningsbord. Fallen det rör sig om är bilförare som har stoppats och som visat sig vara körkortslösa. Förarna har hävdat att deras utländska körkort är borttappade.

I ett fall, där en man stoppades på väg in till centrala Karlskrona i september förra året, kunde föraren inte uppvisa körkort. Han förklarade att han hade ett utländskt körkort men att han hade tappat bort det.

Mannen åtalades för olovlig körning, men i tingsrätten friades han då man ansåg att bevis som bekräftade att mannen verkligen var körkortslös saknades.

Just bevis är svårt att plocka fram, framför allt om förarens hemland saknar körkortsregister.

Enligt lagen behöver man inte ha ett svenskt körkort om man inte är folkbokförd i Sverige. Så fort en person har folkbokförts i Sverige har denna ett år på sig att byta ut sitt utländska (utanför EES) körkort till ett svenskt.

Sveriges Radio tar som exempel upp hur en asylsökande i Sverige får vänta ett och ett halvt år innan asylprocessen och folkbokföringen är genomförd. Därefter har han eller hon, om utländskt körkort sägs innehas men vara borttappat, ett år på sig att byta ut detta mot ett svenskt, något som i praktiken innebär att personen får köra bil utan körkort i totalt två och ett halvt år.

Assistentåklagare Joel Holmgren säger till Sveriges Radio att man från fall till fall får bedöma om historien känns trovärdig eller inte.

En polis som radiokanalen har varit i kontakt med har en annan syn på saken, att om man inte kan uppvisa giltigt körkort kanske man ska lugna sig med att köra bil.

Hur vore det med en lagändring som säger att om man som förare inte kan uppvisa giltigt körkort, svenskt eller utländskt, så får man inte köra bil? Rätt eller fel, vad anser du?