Foto: Verwendung f¿r Pressezwecke honorarfrei

Fritt fram för Volkswagen att åtgärda fuskbilarna

Nu meddelar Volkswagen att tyska transportmyndigheten KBA har godkänt samtliga tekniska förändringar som ska åtgärda de miljontals motorer som släppt ut mer NOx än vad specifikationerna säger.

Redan i början av november meddelades att de sista godkännandena utfärdats av Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, vad gäller de tekniska åtgärder som EA189-dieselmotorn måste genomgå för att anpassas till gällande lagar och normer. Tydligen stämde inte den informationen till punkt och pricka för i dag berättar Volkswagen att de sista nödvändiga myndighetsgodkännandena utfärdats av KBA. Därmed kommer Volkswagen, Audi, Skoda och Seat under de närmaste veckorna att meddela berörda kunder om att kontakta och besöka valfri auktoriserad verkstad för att få åtgärden implementerad.

De kunder i Sverige som ännu inte kontaktats för att komma in med sina bilar kommer framöver att uppmanas göra det. All kommunikation sker brevledes.

Enligt KBA kommer fordonen som åtgärdas inte att väsentligt påverkas sett till förbrukning, prestanda eller ljudnivå. Efter åtgärd ska bilarna och motorerna leva upp till samtliga juridiska krav och utsläppsnormer.

Åtgärden är kostnadsfri och kan genomföras vid ett fristående verkstadsbesök alternativt i samband med det vanliga servicebesöket. Vid behov ingår kostnadsfri lånebil.

I Nordamerika är Volkswagens åtgärdsplan ännu inte godkänd. I världen rör det sig om totalt 11 miljoner bilar som berörs av fusket varav 8,5 miljoner av dem finns i Europa.