Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Full pott för Passat och Mondeo i krocktest – sämre för Mini och Opel

Euro NCAP har haft jäktiga dagar på sistone. Hela tolv nya bilmodeller har krocktestats, med blandade resultat. Sämst gick det för Dacia medan en hel drös kammade hem full pott, bland annat Volkswagen, Ford, Lexus, Subaru och Porsche.

Euro NCAP har i dag släppt krocktestresultaten för tolv bilmodeller, ovanligt många. Det blev en blandad kompott, både sett till biltyperna och till resultaten. Det delades ut höga betyg, men också lägre. Här är alla krocktestade bilarna i senaste omgång samt resultaten dessa fick.

3 stjärnor

Dacia Logan MCV

4 stjärnor

Mini Cooper

Opel Corsa 

Smart Forfour

Smart Fortwo

5 stjärnor

Ford Mondeo

Kia Sorento

Land Rover Discovery Sport

Lexus NX

Porsche Macan

Subaru Outback

Volkswagen Passat

Dacia lyckades än en gång samla på sig tre stjärnor, vilket inte kan ses som speciellt godkänt. Det är framför allt i vuxenskyddet som Dacia Logan MCV gör bort sig. I frontalkollisionen deformeras kupéutrymmet kraftigt och Euro NCAP skriver att det är tydligt att bilen inte klarar högre krafter än de som utvecklas vid 64 km/h.

Bland bilarna som fick fyra stjärnor hittar vi överraskande nya Mini och nya Opel Corsa. Vad gäller Mini är det framför allt vid sidokrocktestet som poängavdrag görs då motståndskraften i karosstrukturen är för klen för att kunna skydda de åkande på ett säkert vis.

Att nya Smart Fortwo och Forfour endast fick fyra stjärnor var med väntat med tanke på att syskonbilen Renault Twingo också fick fyra stjärnor i höstas.

Glädjande är att merparten av bilarna, även om det är med minsta möjliga marginal, klarade full pott, det vill säga fem stjärnor. Utmärkande här är Land Rover Discovery Sport som fick exceptionellt höga poäng i vuxenskyddet – 93 av 100.

Fullständiga poäng för varje delmoment i krocktesterna samt Euro NCAP:s uttalande om respektive bil hittar du om du klickar på länkarna med bilmodellerna ovan.