Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Euro NCAP

Full pott för sju bilar hos Euro NCAP

Sju blandade bilar – Audi e-tron, Lexus UX, Mazda 3, Renault Clio, Toyota Corolla, Toyota RAV4 och Volkswagen T-Cross – fick alla samma goda resultat hos Euro NCAP: Maxpoängen fem stjärnor.

Sju nya bilar har testats av Euro NCAP och det blev fem stjärnor av fem möjliga för Audi e-tron, Lexus UX, Mazda 3, Renault Clio, Toyota Corolla, Toyota RAV4 och Volkswagen T-Cross. En blandad kompott av såväl segment som drivlinor med andra ord. Här är resultaten.

Audi e-tron

Foto: Euro NCAP

Eldrivna Audi e-tron kammade hem 91 poäng i skydd av vuxna, 85 för skydd av barn, 71 för oskyddade trafikanter och 76 för förarstödsystem. Hårda A-stolpar och dåligt skydd vid nederdel av vindruta drog ner ett annars gott betyg vid kollision med fotgängare.

LÄS MER: Provkörning av Audi e-tron

Lexus UX

Foto: Euro NCAP

För Lexus suv/crossover UX blev siffrorna 96 poäng i skydd av vuxna, 85 för skydd av barn, 82 för oskyddade trafikanter och 77 för förarstödsystem. Systemet för filassistans var det enda som inte fick bästa betyg (good).

LÄS MER: Provkörning av Lexus UX 250h

Mazda 3

Foto: Euro NCAP

Golfklassaren Mazda 3 fick 98 poäng i skydd av vuxna, 87 för skydd av barn, 81 för oskyddade trafikanter och 73 för förarstödsystem. Bästa betyg (good) på alla punkter när det kommer till förarstödsystem men filassistansen fick bara medel (marginal).

LÄS MER: Provkörning av nya Mazda 3

Renault Clio

Foto: Euro NCAP

Femte generationen Renault Clio tog hem 96 poäng i skydd av vuxna, 89 för skydd av barn, 72 för oskyddade trafikanter och 75 för förarstödsystem. Dåligt skydd för huvud och mixat för höfter och ben vid kollision med fotgängare drog ner på betyget.

LÄS MER: Nya Renault Clio

Toyota Corolla

Foto: Euro NCAP

Nya Toyota Corolla fick siffrorna 95 poäng i skydd av vuxna, 84 för skydd av barn, 86 för oskyddade trafikanter och 77 för förarstödsystem där bara filassistansen inte nådde bästa betyg (good).

LÄS MER: Provkörning av Toyota Corolla Hybrid

Toyota RAV4

Foto: Euro NCAP

Även Toyotas suv RAV4 fick som sagt fem stjärnor och poängen 93 poäng i skydd av vuxna, 87 för skydd av barn, 85 för oskyddade trafikanter och 77 för förarstödsystem som följde samma betygsmönster som det för Corolla ovan.

LÄS MER: Provkörning av nya Toyota RAV4 Hybrid

Volkswagen T-Cross

Foto: Euro NCAP

Volkswagen T-Cross kammade hem 97 poäng i skydd av vuxna, 86 för skydd av barn, 81 för oskyddade trafikanter och 80 för förarstödsystem. Överlag högt betyg för Volkswagens crossover i C-segmentet.

Nedan ser du krocktesterna för Mazda 3 som fick högst betyg inom området bland bilarna ovan. Vill du studera Euro NCAP:s betyg i detalj så klickar du här.

LÄS MER: Provkörning av Volkswagen T-Cross

https://youtu.be/sStGn0A67kQ