Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Full pott till Tyskland – sämre för Frankrike och Japan

Euro NCAP har genomfört en ny krocktestomgång innehållandes fem nya bilmodeller. Bäst gick det för Mercedes GLA som plockade hem fem stjärnor. Riktigt så bra gick det inte för övriga testade bilar.

Fem nya bilar ingick i senaste krocktestomgången hos Euro NCAP, men då några av bilarna har mer eller mindre identiska kusiner är det egentligen åtta bilar som har krocktestats.

Bäst gick det för Mercedes A-klasscrossover GLA som erhöll fem stjärnor av fem möjliga. Den fick generellt höga poäng i varje delmoment. Med detta blev den enda bil i krocktestomgången med högsta betyg.

Läs mer om Mercedes GLA:s krocktestresultat här.

Sämre gick det för nya Renault Twingo. Fyra stjärnor blev totalbetyget efter att ha fått endast 78 poäng i vuxenskyddet. Tillsammans med framför allt avsaknaden tekniska förarassistansfunktion så som autobroms blev det alltså ett stjärnbortfall för den nya fransosen. Det bådar inte gott för nya Smart Fortwo och Forfour som är syskonbilar till Twingo.

Läs mer om Renault Twingos krocktestresultat här.

Samma betyg som Twingo fick nya Toyota Aygo, det vill säga fyra av fem möjliga stjärnor. Eftersom Aygo har konstruktionsmässigt identiska syskon i nya Citroën C1 och Peugeot 108 kan krocktestbetyget även appliceras på dessa. Poängutdelningen för Aygo var väldigt snarlik Twingos, förutom sett till fotgängarskyddet där japanen lyckades sämre.

Läs mer om Toyota Aygos (samt Citroën C1 och Peugeot 108) krocktestresultat här.

Rent av uselt gick det för Citroën Berlingo och därmed också Peugeot Partner då dessa båda är syskonmodeller. Endast tre stjärnor i krocktestbetyg vilket får anses vara en bra bit från godkänt 2014. I vuxenskyddet fick den endast 56 poäng och i övriga delmoment nådde den inte heller speciellt högt. Berlingo av nuvarande generation har krocktestats en gång tidigare. Det var 2008 och då blev betyget fyra stjärnor. Sedan dess har Euro NCAP stramat upp sitt reglemente.

Läs mer om Citroën Berlingos (samt Peugeot Partner) krocktestresultat här.

Lika få stjärnor som Berlingo fick eldrivna skåpbilen Nissan e-NV200 Evalia, med andra ord tre stjärnor. Den fick betydligt fler poäng för vuxenskyddet än exempelvis Berlingo, men inte högt nog för att belönas med det högsta stjärnbetyget. Dessutom ansågs fotgängarskyddet vara undermåligt vilket och syns i betyget. Lägg därtill omgångens sämsta betyg i förarassistanssystem.

Läs mer om Nissan e-NV200 Evalias krocktestresultat här.