Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fusk i fler Volkswagen-dieselmotorer – Porsche dras in i skandalen

Från Tyskland har vi alldeles nyss nåtts av breaking news! Volkswagen ska nämligen ha fuskat även med de större dieselmotorerna, något som gör att betydligt fler modeller är drabbade – och då även Porsche.

Utsläppsskandalen som Volkswagen ställt till med rullar vidare och nu är även koncernens sportbilstillverkare Porsche indragna i dieselgate. Tysk media har alldeles nyss gått ut med uppgifter att amerikanska EPA, den myndighet som först avslöjade Volkswagens fusk, har utvidgat sin granskning av koncernens dieselmotorer.

Nu är det 3,0-litersdieselmotorer som har testats och EPA ska ha uppmätt NOx-utsläpp nio gånger högre vid verklig körning än de lagliga gränsvärdena. Gränsvärden som bilarna klarar vid mätningar i laboratorium. Det ska enligt EPA röra sig om mjukvara i motorerna som har manipulerats, det vill säga samma typ av fusk som i de EA189-motorer som hittills har avslöjats som fuskmotorer.

EPA nämner att det rör sig om bilar av årsmodell 2014-2016 (förmodligen 2013-2015 i Europa) vilket för oss låter som att det kan röra sig om Euro 6-certifierade dieselmotorer, alltså inte Euro 5 som hittills varit på tapeten.

EPA räknar enligt tysk media upp Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6, A7, A8 och Q5 som drabbade bilar. I Europa skulle det kunna betyda att ännu fler modeller är drabbade, exempelvis Porsche Panamera Diesel och Macan S Diesel.

Volkswagen har hittills erkänt fusk med omkring elva miljoner bilar världen över, varav 8,5 miljoner av dessa finns i Europa och omkring 230 000 i sin tur i Sverige. Om 3,0-litersdieselmotorn också är drabbad fullt ut kommer samtliga nämnda siffror att skjuta i höjden.

I nuläget är informationen kort. Vi uppdaterar så fort det kommer mer av intresse i fallet.

Volkswagen kommenterar nya uppgifterna

Uttalande med anledning av tillkännagivande från amerikanska miljömyndigheten EPA.

United States Environmental Protection Agency (EPA) informerade under måndagen Volkswagen AG att bilar med V6 TDI-motorer har haft en mjukvara som inte varit tillfredsställande beskriven i godkännandeprocessen. Volkswagen AG vill understryka att ingen mjukvara med syfte att förändra avgasvärdena på ett förbjudet sätt har funnits installerad i 3,0 liters V6-dieselmotorerna.

Volkswagen kommer att samarbeta fullt ut med EPA för att bringa fullständig klarhet i detta ärende.

Volkswagen Group Communications

 Head of Group Communications

 Hans-Gerd Bode