Foto: Volkswagen AG / Use for press purposes free of cha

Fusk med ännu fler Volkswagen-motorer i Europa

Volkswagen-fusket har hittills handlat om märkets populära dieselmotor på 2,0 liter. Nya uppgifter som tyska regeringen tagit del av menar att även Volkswagens storsäljare, dieselmotorn på 1,6 liter, är manipulerad.

Volkswagen-skandalen växer och växer. Under torsdagen har Tysklands transportminister Alexander Dobrindt bekräftat att Volkswagens manipulation av dieselmotorers utsläpp även pågått i Europa, inte bara i USA där fusket först upptäcktes.

Det intressanta i hans uttalande tidigare i dag är att han även inkluderar Volkswagens mycket väl använda dieselmotor på 1,6 liter. Hittills har det endast handlat om dieselmotorn på 2,0 liter, en motor som är en av de mest sålda i Europa de senaste åren, inte minst i Sverige. Men när 1,6-litersmotorn nu också ingår i fusket med manipulerad mjukvara så är det väldigt många fler bilar det handlar om. Denna motor finns i en oerhörd mängd modeller av olika storlek från Audi, Seat, Skoda och Volkswagen – allt från Golf och A3 till Octavia och Passat.

LÄS MER: Allt om dieselgate

Enligt Alexander Dobrindt är det fortfarande okänt hur många bilar i Europa som berörs av fusket. Volkswagen har hittills hävdat att det är elva miljoner bilar världen över som de har manipulerat, men enligt Volkswagen själva var det endast EA189-motorn som berörs av fusket, det vill säga 2,0-litersmotorn. Så är tydligen inte fallet enligt de nya uppgifterna från regeringsnivå i Tyskland.

Nu ska europeiska myndigheter utföra testmätningar på slumpvis utvalda bilmärken.

– Det är tydligt att myndigheterna inte enbart kommer att koncentrera sig på Volkswagen-modeller, utan att de också kommer att utföra stickprovskontroller på fordon från andra biltillverkare, säger Alexander Dobrindt enligt Reuters.