Fyra biltillverkare fortsätter sälja bilar med livsfarliga krockkuddar

Fiat Chrysler Automobiles, Mitsubishi, Toyota och Volkswagen. Deras gemensamma nämnare i dag är att denna kvartett fortsätter att sälja nya bilar med Takatas livsfarliga krockkuddar installerade.

Tiotals miljoner bilägare världen över har besökt eller kommer att tvingas att besöka verkstaden för att byta ut de farliga Takata-krockkuddar som krävt minst elva liv och över hundra skadade. När kuddarna utlöses för att skydda personerna i en bil skjuts skarpa metallföremål ut i kupén vid explosionen, metallföremål som i flera fall har varit dödande. Det var precis så en 17-årig flicka omkom när hon krockade lite lätt med sin bil. Hon överlevde själva krocken utan några skador, men krockkuddens metallföremål penetrerade hennes halspulsåder och hon dog på plats.

Många biltillverkare har använt sig av Takatas livsfarliga krockkuddar under många år (se hela listan här), bland annat Audi, BMW, Chrysler, Mazda, Honda, Toyota, Mercedes, Lexus, Saab och Volkswagen. Merparten av biltillverkarna har slutat saluföra bilar med de dödliga krockkuddarna, eller så har de bytt krockkuddeleverantör, men inte alla.

Enligt den amerikanska senatens ekonomiutskott, som övervakar amerikanska säkerhetsorganisationen NHTSA (samma organisation som med lupp granskar Takata-ärendet och alla relaterade återkallelser) finns det fyra biltillverkare som fortsätter att sälja nya bilar med krockkuddarna som kan ta död på deras kunder. Dessa fyra är Fiat Chrysler Automobiles, Mitsubishi, Toyota och Volkswagen. Kvartetten säljer med andra ord bilar som de vet ska återkallas för att åtgärdas. Biltillverkarna har till och med utgången av 2019 på sig att byta ut krockkuddarna, detta efter ett nyligen taget beslut i USA om att förlänga tidsfristen.

Några av de bilmodeller som fortfarande säljs med livsfarliga krockkuddar, bilmodeller som senare ska återkallas för att få riskfria krockkuddar installerade, är Mitsubishi i-Miev, Volkswagen CC samt Audi TT och R8. Några modeller från Toyota och Fiat Chrysler nämns inte närmare mer än att det rör sig om 175 000 bilar från Toyota som det närmaste året kommer att tillverkas och då få Takatas farliga krockkuddar installerade. Plus redan tillverkade bilar som står till försäljning hos handlarna.