Fyra nya Porsche-modeller på gång?

Rykten går ofta i bilvärlden, med varierande sanningshalt. Senast ut är rykten från Porsche – hela fyra nya modellserier ska övervägas, bland annat en utmanare till BMW 5-serie.

Både Cayenne och Panamera har blivit stora försäljningsframgångar för Porsche, och kanske är det därför inte så konstigt att företaget har planer på att ytterligare bredda sitt modellutbud. Snart kommer exempelvis den mindre suven Macan, och nu, i efterdyningarna av den stora bilsalongen i Frankfurt, florerar rykten om att ytterligare modeller övervägs av det Züffenhausenbaserade företaget.

Mer specifikt är det fyra olika nya modeller som ryktas vara på gång. Den första av dessa är en liten roadster i storleken under Boxster. Det är inte första gången vi hört om det, redan när Volkswagen visade sin konceptroadster BlueSport år 2009 ryktades att bilen skulle få ett Porsche-syskon när, eller snarare om, den kom i produktion. Nu kan det alltså vara på gång igen, men projektet är avhängigt till om hur Macan blir en succé eller ej.

Nästa ryktade nya modell utgörs av en mindre Panamera, som inofficiellt bemämns Pajun (av ”Panamera” och ”Junior”, jämför med hur Macan ursprungligen kallades Cajun). Målsegmentet för modellen är det där BMW 5-serie och Mercedes E-klass huserar, och där Maserati just lanserat nya Ghibli. Något riktigt klartecken ska dock inte ha getts till projektet än, då Porsches ledning är rädd att modellen ska inverka negativt på sportbilarnas image.

Apropå sportbilar går även rykten om att Porsche vill täppa till luckan i modellprogrammet mellan toppversionerna av Porsche 911 och supersportbilen 918 Spyder – som en konkurrent till McLaren MP4-12C och Ferrari 458 Italia. Namnet skulle kunna bli Porsche 960, och prislappen ligga på upp till två miljoner kronor.

Till sist kan även en coupéversion av Panamera vara på väg. Denna modell, som skulle bli ett slags andemässig efterträdare till frontmotorvagnar som 928 och 968, kan komma i samband med att nästa generation av Panamera som vi förväntar kommer om tre-fyra år.

Nu ska vi, som så många gånger tidigare, ta dessa rykten med en rejäl nypa salt – och att alla fyra av dessa rykten ska bli verklighet är kanske för mycket begärt. Och alldeles oavsett, räkna inte med att någon av modellerna dyker upp före år 2017.

Bilen på bilden ovan är konceptbilen Porsche Panamera Sport Turismo, som presenterades i fjol.