Fyra ringar och fem cylindrar fyller 40 år
Ett femfaldigt leve för Audis femcylindriga radmotor som debuterade 1976 i modellen 100. Historisk analys i text och bild.
Det var med andra generationen Audi 100 som märkets femcylindriga radmotor debuterade. Då var den på 2,1 liter och gav 136 hästkrafter. Hos dagens Audi TT RS är volymen på 2,5 liter och hästarna 400 till antalet.
Mjuk motorgång i kompakt format gjorde att Audi valde den udda layouten med fem cylindrar. Man ville också höja statusen på modellen 100, som debuterat 1968.
Motorn låg i plusskålen när Teknikens Värld, tillsammans med finska Tekniikan Maailma och norska Vi Menn utsåg Audi 100 L5 E/GL5 E till Årets Bil i Norden 1977. Den prisades för sin vibrationsfria gång plus att vara både varvvillig och ha god segdragningsförmåga redan vid låga varv.
1978 kom Audi med sin första femcylindriga dieselmotor och året därpå presenterades en turbomatad version av den bensindrivna femman.
Statusmässigt fick både Audi och den nya motortypen en rejäl skjuts tack vare modellen Quattros debut 1980, kanske världens mest kända rallybil.
Audi fortsatte på det femcylindriga spåret ända till 1997 då motorerna fasades ut. Sista modellerna blev Audi A6 2,5 TDI och Audi S6 2,3 turbo.
Till märkets 100-årsjubileum 2009 gjorde motortypen comeback i Audi TT RS.
Sju gånger i rad har motorn fått utmärkelsen "Engine of the Year", i klassen för motorer på mellan 2 och 2,5 liter bör tilläggas.
Audi är dock inte ensamma om idén med fem cylindrar, bland andra har Mercedes, Fiat och Volvo tillverkat bilmotorer med cylinderantalet. Rover höll på att bli först ut 1966 med sin revolutionerande modell P6 1966, en bil som även skissades på att få turbinmotor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se