Fyraårig biltjuv orsakade olycka

Medan mamman låg och sov plockade hennes fyraårige son ur bilnycklarna ur hennes jackficka och tog en åktur med familjens bil. Resan slutade med en krock drygt hundra meter från hemmet.

När polisen blev larmade till bilolyckan mitt i Gärsnäs i Simrishamns kommun i Skåne trodde de först inte sina ögon. Bakom ratten satt nämligen en liten pojke som med sina fyra år hade ett antal år kvar till att ha körkortsåldern inne. Lika förvånade var de byggarbetare vars pickup pojken krockat med.

 – De såg ju ingen förare. Men när de öppnade dörren så satt han där med napp i munnen, säger Lars-Bertil Mårtensson vid trafikpolisen till Ystads Allehanda.

 Bilen hade pojken lånat från sin mamma som låg och sov en liten bit från olycksplatsen. 

 –Jag hade bilnycklarna i min jackficka och den hängde så högt att jag inte trodde han skulle kunna nå dem. Men det gjorde han. Fråga mig inte hur. Jag sov, säger mamman.

 Den lille biltjuven kommer dock inte få särskilt kännbara följder av brottet eftersom pojken befinner sig långt under straffåldern. Inte heller det sociala kommer kopplas in, säger Lars-Bertil Mårtensson som snarare är imponerad av pojkens körkunskaper.

 –Det är en prestation att ta sig 400-500 meter och göra tre högersvängar, säger han. 

 Ingen skadades vid olyckan, även om bilarna fick en del plåtskador. Pojken togs till sjukhus för kontroll, men undersökningen visade att han var oskadd.

 –Han säger att han varit ute och kört bil och nu vill han hem och äta, säger mamman.