Mercedes G 65 AMG Foto: CarPix

Galet! 630 hästkrafter i Mercedes Geländewagen

Är du ute efter ett miljöriktigt stadsfordon ska du kanske inte läsa vidare här eftersom denna artikel handlar om Mercedes Geländewagen som i utförande G 65 AMG får galna 630 hästkrafter och 1000 newtonmeter. Dessutom blir den dyr, väldigt dyr.

Vid årsskiftet lyckades vår spionfotograf föreviga Mercedes kommande G 65 AMG på bild när den höll till uppe i ett snöigt Arjeplog.

 Då snackades det om dubbelturbomatad V12-motor med 612 hästkrafter. Det var fel, kan vi nu påpeka. Dels har nya Mercedes SL 65 AMG nyligen presenterats och dels har en amerikansk Mercedes-handlare råkat halka med tungan angående motorspecifikationerna. Båda ”källorna” säger att det rör sig om hela 630 hästkrafter och 1000 newtonmeter plockade ur tolv cylindrar med 0,5 liter cylindervolym vardera (för den matematiktrötte blir det 6,0 liter totalt).

 Bland annat kommer denna suvarnas suv att få överdimensionerade bromsar för att föraren ska kunna få stopp på åbäket när stockar och stenar besegras (eller var det kanske Autobahn?).

 Enligt tidigare uppgifter, icke bekräftade förstås, ska det byggas 200 exemplar av Mercedes G 65 AMG. Prislappen hamnar på motsvarande 26,4 miljoner kronor... för ett dussin. Har man inte så mycket pengar kanske det räcker med 2,2 miljoner kronor som är priset för en styck.