Foto: www.MadaPhotography.com

Galpin-Fisker Mustang Rocket är så mycket mer än bara muskler

Gänget bakom Los Angeles-baserade Galpin Auto Sports presenterade den som prototyp i höstas. Nu står produktionsversionen klar. Vi vågar nog utropa den till den hittills fetaste versionen av nya Mustang. Här har du Galpin-Fisker Mustang Rocket.

Nya Ford Mustang hyllas mer eller mindre unisont från alla håll och kanter. Inte bara prestandan och körbarheten lyfts upp, även utseendet har lockat till många hurrarop. Men ställer man nya Mustang bredvid Galpin-Fisker Mustang Rocket som vi ser här, då plötsligt blir nya Mustang i standardutförande ganska tam.

På bilsalongen i Los Angeles i slutet av förra året visade Galpin Auto Sports upp en prototyp (den silverfärgade i bildgalleriet nedan). Responsen från publiken var visst enorm och gänget på firman skyndade sig att färdigställa bilen. I dag presenterar de den – Galpin-Fisker Mustang Rocket. Och vi förstår varför publiken i Los Angeles blev helt till sig.

Men Galpin Auto Sports hade inte klarat sig utan en viss dansk bildesigner, nämligen Henrik Fisker. Ja visst, samma kille som bland annat har ritat BMW Z8, Aston Martin DB9 och – så klart – Fisker Karma har även ritat Mustang Rocket.

När Henrik Fisker lade grunden till denna muskelbils utseende hade en viss Ford Mustang Shelby GT500 från 1968 i huvudet. Och visst ser vi tydliga likheter med 1960-talsikonen bland amerikanska muskelbilar. Den sexkantiga grillen, som ger vissa Jaguar-associationer, med tvärgående kromribba är en modern tolkning av hur det såg ut då för 47 år sedan. Även ”extraljusen” i grillen är en flirt med originalet, dock runda i stället för rektangulära.

Mustang Rocket har inte bara fått ett kaxigt bodykit utan hela karossen är utbytt mot en i enbart kolfiber. Det spar vikt.

Skärmarna har lagts ut, huven och bakskärmarna har skurits upp för att leda in luft och bakluckan har fått en rejälare vinge som tydligt markerar vilken bil som har agerat förebild.

Galpin-Fisker Mustang Rocket rullar på 21 tum och tio tum breda fälgar som fram är skodda med 275/35-däck och bak med 325/30-däck från Pirelli. Som tillval finns extremt lätta 20-tumsfälgar. De finns för köpare som hellre satsar på låg ofjädrad vikt än bara utseende.

Bromsarna kommer från Brembo som har levererat ventilerade och hålborrade skivor runt om. Fram mäter de drygt 380 millimeter och kramas av sexkolvsok.

Avgassystemet är utbytt, likaså stötdämpare och fjädrar. Sistnämnda är styvare än original för att Mustang Rocket inte ska hindras av lite hård bankörning. Även antisladdsystemet och Torsen-diffen på bakaxeln är av samma anledning modifierade.

Muskler då? Det har den så att det räcker och blir över. Galpin Auto Sports plockar med hjälp av kompressormatning ut hela 735 hästkrafter ur Fords femliters-V8. Mycket mer än så får vi inte veta om motorn i dag, inte heller några prestandauppgifter. Men det snackas om 0-100 km/h på 3,5 sekunder och toppfart på 300 km/h, siffror som vi tycker låter lite i underkant.

Den som tänker beställa en Galpin-Fisker Mustang Rocket har sju av tio Mustang-kulörer att välja mellan: svart, silver, grå, vit, röd, blå och orange. Startpriset ligger på knappt 1,1 miljon kronor sett till dagens dollarkurs.