Galpin visar sin nya superbil – Ford GTR1

Amerikanska företaget Galpin har en historik av att trimma och styla olika Fordmodeller – och när man nu har man tagit fram en helt egen sportbil är den förstås Fordbaserad, och heter också Ford GTR1.

Galpin Auto Sports är kanske inte ett namn som känns igen hos någon bredare allmänhet, men företaget har en historik av olika stylade och trimmade Fordmodeller som bland annat har visats på den stora bilstylingmässan SEMA som hålls i Las Vegas varje år.

Nu har man dock tagit fram en, i alla fall på utsidan, helt egen supersportbil. Men, som man kanske skulle ha kunnat förvänta sig, är mycket under skalet delar från just Ford, i detta fall Ford GT. Detta innebär V8 på 5,4 liter, och efter Galpins bearbetning, dubbelturbo och 1024 hästkrafter. Matar du den i stället med 100-oktanig bensin får du hela 1197 hästar att leka med. Toppfarten anges till minst 225 miles per hour, vilket översätts till över 360 km/h.

Den specialbyggda karossen är gjord i kolfiber, och har en hel del likheter visuellt med konceptbilen Shelby GR-1 som visades av Ford för några år sedan. Faktum är att Galpins supersportbil till och med får namnet Ford GTR1 vilket anknyter till allt detta. 0–100 km/h ska gå på 3,1 sekunder, och viktfördelningen nära jämn (51/49 procent).

Hur som helst lär GTR1 vara en ovanlig syn på vägarna. Inte bara för att priset är 1000 dollar per hästkraft, alltså totalt 1 024 000 dollar, eller knappt sju miljoner kronor. Galpin ämnar nämligen också hålla nere produktionsantalet till endast sex exemplar.

Premiärvisningen sker i detta nu på Concours d'Elegance i Pebble Beach, där även, bland annat, nya BMW M4 Concept visas.