Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gamla Citroën C4 får gummistövlar i Kina

Här i Europa har vi fått en ny generation av Citroëns golfklassmodell C4. I Kina säljs däremot fortfarande förra generationen C4, som nu kommer i en förhöjd skogsmullevariant.

Kategorin vanliga bilar med höjd markfrigång och påklistrad plast började bli populärt i början av 2000-talet. Bland de modeller som kom till oss i Sverige minns vi särskilt (eller gör vi det?) modeller som Alfa Romeo 156 Crosswagon, Hyundai Getz Cross, Rover Streetwise eller Citroën C3 XT-R. Just Citroën har fortsatt med greppet på flera andra håll runt om i världen, bland annat gör man en förhöjd version av dagens C3 Picasso (Aircross) i Brasilien.

 Nu är det dags för förra generationen (!) av Citroëns golfklassare C4 att få samma behandling, och marknaden i fråga är den kinesiska. Förra C4 tillverkas där ännu, och har fått en ansiktslyft för att knyta an till nyare Citroënmodeller. Namnet är C-Cuatre, och bilarna tillverkas av PSA-koncernens kinesiska partner Dongfeng. Den förhöjda plast- och klisterversionen får tilläggsnamnet Cross och har en 1,6-litersmotor på 106 hästar, tillsammans med antingen 5-växlad manuell eller 4-växlad automat på växellådssidan.

 Priset i Kina är 111 000 Yuan, vilket faktiskt ganska väl motsvarar vad bilen skulle kosta i svenska kronor, om den nu skulle säljas här.