Gamla dubbdäck är farliga
Nya dubbdäck ger ett grepp på is som är överlägset alla andra däcktyper, men greppet håller inte i längden visar Teknikens Världs tester.
De bästa dubbdäcken ger ett grepp på blank is som är svårslaget – en riktig säkerhetsreserv kan man säga. Men den där reserven håller sig inte fräsch i längden visar resultaten från våra tester av tre nya och tre begagnade däck. Vi ville se hur de tre olika däcktyperna dubbat, nordiska dubbfria och centraleuropeiska dubbfria presterade som begagnade – dels mot sina nya motsvarigheter och dels mot varandra. Därför lät vi de begagnade vinterdäcken rulla med i det stora vinterdäcktestet, som du kan ladda ned här (2010 års test på länken. Aktuellt vinterdäcktest hittar du i stället här). Och resultaten kunde inte ha varit tydligare. Vid testerna på is är det just det dubbade däcket som har tappat mest prestanda – så mycket att ett begagnat nordiskt dubbfritt däck fungerar minst lika bra. Testresultaten pekar på att just dubben är en färskvara i långt högre utsträckning än vad som tidigare varit känt. Men det handlar inte bara om hur själva dubben slits, utan hur infästningen i däcket håller för tidens tand och hur många dubbar som däcket tappar vid normal körning.
Det står bortom allt tvivel att det dubbade däcket åldras snabbare och tappar prestanda i högre grad än sina dubbfria alternativ.
Vi tog de tre vinnarmodellerna från förra årets däcktest – tre vinnare som alla visade sig komma från Continental. Dubbade ContiWinterViking 2, nordiska dubbfria ContiVikingContact 5 och centraleuropeiska dubbfria ContiWinterContact TS830. Just dubbade ContiWinterViking 2 har nyligen ersatts av nya dubbdäcket ContiIceContact, men vi valde att köra de två däcken mot varandra ändå för verkligheten ser ur så här: båda däcken har visat sig ha likvärdigt fantastiska is- och snöprestanda som nya. Många av konkurrenterna från förra årets stora vinterdäcktest finns kvar i årets stora test och referensvärdena är lika tydliga som någonsin. Continental har inte tagit enorma kliv framåt med sitt nya dubbdäck, snarare handlar det om små nyansskillnader.
Samtidigt kan Continental vara något på spåren med sitt nya däck då det är först med att ha dubbar som är fastlimmade i sina hål. Detta skulle kunna ha stor inverkan på hur däcket uppträder som begagnat, men vi får återkomma när vi kan testa dem som årsgamla.
De tre begagnade däckuppsättningarna har rullat 1 000 mil vardera vilket motsvarar ungefär två säsongers användande för en normalbilist. Slitaget är jämnt och det har ramlat ur några dubbar längs vägen – ungefär vad som är att vänta efter att just dina däck rullat en vintersäsong. Vid en första anblick märks att många av de skarpa kanterna i däckets mönster, som kännetecknar ett nytt däck, har rundats av. Runt dubbarna syns också ett slitage, kanterna runt dubbhålet är naggade här och där. Slitaget ser precis likadant ut hos de dubbfria alternativen och mönsterdjupen för de tre däcken ser du i tabellen.
Bromsprestanda på is är ett testmoment där de bästa dubbdäcken alltid klarar lite bättre än sina dubbfria syskon. Det nya dubbade däcket är bäst, 11 procent bättre än det nordiska dubbfria och hela 28 procent bättre än det centraleuropeiska dubbfria. Som referens kan vi säga att skillnaden mellan nytt dubbat och nytt nordiskt dubbfritt från Continental vid 2009 års tester var just 11 procent.
En tydlig fördel med dubbat, men för de begagnade däcken blir det annorlunda. Det dubbade däcket presterar plötsligt sämre än det nordiska dubbfria och har tappat nästan en femtedel av sin bromskapacitet. Det nordiska dubbfria har tappat sju procent och det centraleuropeiska är bara marginellt sämre än sin nya motsvarighet.
När vi testar bromsprestanda på snöunderlag, där dubben inte spelar samma roll, följer resultaten ett annat mönster. Här är det däckets mönster som gör jobbet – de dubbade och nordiska dubbfria presterar likvärdigt då de tappar extremt lite av sin kapacitet som begagnade. Detta gäller även det centraleuropeiska.
När vi testar vägegenskaper på den isbelagda testbanan växer skillnaderna igen...
När vi testar vägegenskaper på den isbelagda testbanan växer skillnaderna igen och det är tydligt att det dubbade däcket har tappat sin skärpa. Där det begagnade nordiska dubbfria nästan presterar lika bra som sin nya kusin så förlorar det begagnade dubbade däcket mycket av sin kapacitet. Upplevelsen mellan nytt och begagnat är som natt och dag – från säkert, snabbt och förutsägbart till sladdbenäget, svårhanterat och klart långsammare. Det begagnade nordiska dubbfria är bättre än det begagnade dubbade. Dels i känslan som förmedlas och dels i de varvtider som däcket presterar. Samtidigt presterar det begagnade dubbade och begagnade centraleuropeiska på nästan samma nivå. Skillnaden dem emellan är försumbar och detta understryker vårt konstaterande – dubben är en färskvara.
På snöbanan upprepas resultaten från bromsproverna, skillnaderna i prestanda mellan nytt och begagnat är små. Det centraleuropeiska tappar mest med sina fem procent, det dubbade fyra procent och det nordiska dubbfria bara en procent. Det står därmed bortom allt tvivel att det dubbade däcket åldras snabbare och tappar prestanda i högre grad än sina dubbfria alternativ.
Mönsterdjup nya
• Dubbat: 9,7 mm
• Nordiska dubbfria: 9,7 mm
• Centraleuropeiska dubbfria: 9,3 mm
Mönsterdjup begagnade (1 000 mil)
• Dubbat: 7,5 mm fram, 7,8 mm bak. Sammanlagt har 15 dubbar ramlat ur de fyra däcken. Ytterligare fem dubbkärnor har gått av.
• Nordiska dubbfria: 6,0 mm fram, 6,8 mm bak.
• Centraleuropeiska dubbfria: 6,2 mm fram, 7,0 mm bak.
Fakta om vinterdäcktestet
Bromstesterna körs på preparerade banor, denna gång i Ivalo i Finland. Isbanorna är inte helt blanka utan lite ruggade. Grymt halt, men inte blankis. För varje nytt testdäck så flyttar föraren bilen en aning på banan så att samma spår aldrig används två gånger.
Vägegenskaper testar vi dels på snöbanor och dels på isbanor. Isbanan är precis som vid bromsproverna lätt ruggade och genom en serie mer eller mindre tvära kurvor mer varierande radier får däcken visa vad de kan. På snöbanorna fungerar det på samma sätt och båda banorna prepareras mellan varje testdäck.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se