Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080522-octavia-lågpris
080522-octavia-lågpris
080522-octavia-lågpris
080522-octavia-lågpris

Gamla Octavia tas upp på nytt

Förra generationens Skoda Octavia kommer att väckas från de döda. Bilen som kom 1998 ska åter sättas i full produktion och nylanseras som en lågprisbil.

Det låter nästan som ett skämt men det är helt sant. Gamla Skoda Octavia kommer att göra en comeback utan dess like. Med början 2010 ska Octavia finnas tillgänglig i hela världen, även om huvudmarknaderna kommer att vara Kina, Ryssland och Östeuropa. Detaljerna om den ”nya” bilen är väldigt få än så länge. Men vi vet att priset inte kommer att överstiga 120 000 kronor.

Därmed kommer Octavia att ställas i direkt konkurrens med liknande lågprisbilar från Kia, Hyundai och Renaults budgetalternativ Dacia. Inför sin återkomst verkar det som att Octavia rensas något på sitt innanmäte. Den enda standardutrustning det talas om för tillfället är elmanövrerade fönsterhissar och luftkonditionering. I motorrummet förväntas en uppgraderad version av VW:s välbeprövade 1,9-liters diesel ta plats. Det kan också bli aktuellt med såväl en 2,0-liters motor som ett antal mindre ekonomialternativ.

Att återanvända gamla produkter är inte något nytt inom VW-familjen. Så sent som för ett par veckor sedan kom uppgifter om att gamla Audi A4 kommer att ligga till grund för Seats nya familjebil Bolero. För att bli spansk ska A4 bara lägga sig till med en ny front och några nya motoralternativ. Om Auto Express har rätt kommer nygamla Octavia att låna lite av formerna från nygamla Seat Bolero.

Nygamla Octavia är endast en del i Skodas massiva satsning för framtiden. Läs mer om det i länken nedan.

Läs mer