Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090520-toyota-prius-ex
090520-toyota-prius-ex
090520-toyota-prius-ex
090520-toyota-prius-ex

Gamla Prius nylanseras som budgetalternativ

I veckan är det säljstart för nya generationen Toyota Prius i Japan. Toyota säger sig redan ha fått 80 000 beställningar. Men för att verkligen ge den billigare Honda Insight en match väljer Toyota att samtidigt lansera Prius EX – en budgetversion av utgående modell.

 Nu kan hybridkriget i Japan dra igång på allvar. I måndags drog försäljningen av nya generationen Toyota Prius igång, och Toyota uppger att de redan har fått omkring 80 000 förhandsbeställningar. I Japan är nya Prius ungefär 20 000 kronor billigare än den utgående generationen och Toyota hoppas därför att nykomlingen ska locka många kunder. Toyota räknar med att sälja 10 000 Priusar varje månad.

Konkurrensen är hård. I april blev värste konkurrenten Honda Insight den första hybridmodellen någonsin att toppa den totala försäljningsstatistiken i Japan. Hondas främsta säljargument är det låga priset. Det argumentet är Toyota naturligtvis sugna på att rycka ur händerna på Honda och därför väljer de att låta försäljningen av gamla Prius fortsätta i Japan. Den utgående generationen Prius ska säljas med tilläggsbeteckningen EX, vilket signalerar att det är en lågprismodell. Prius EX ska främst riktas mot företagskunder som inte behöver så värst mycket extrautrustning.

Prius EX ska säljas till ett pris som motsvarar 132 000 kronor, vilket är dryga 10 000 kronor mindre än den enklaste versionen av nya Prius. EX-modellen kan bara fås i färgerna svart, silver eller vitt och endast med grå inredning. Prius EX ska ha samma säkerhets- och komfortutrustning som vanliga gamla Prius, däremot blir lyxutrustning såsom navkapslar och dimljus fram extrautrustning. Anledningen till att dessa detaljer plockas bort från listan över standardutrustning är enligt Toyota att de tilltänkta kunderna inte vill ha dem. Toyota väntar sig att kunna sälja omkring 2 000 Prius EX per månad. I dagsläget är EX inte aktuell för någon annan marknad än den japanska.

Bilen på bilden är en vanlig Prius av utgående modell.

Läs mer