100421-saab-9-5-c71
100421-saab-9-5-c71

Gamla Saab 9-5 visas i kinesiska kläder

Äntligen får vi en första titt på hur gamla Saab 9-5 kommer att se ut efter flytten till Kina. Saab sålde verktygen till gamla 9-5 till kinesiska BAIC och nu lanseras den nya bilen C71.

Mitt i all villervalla kring framtiden och ägarförhållandena lyckades Saab sälja verktygen till gamla 9-5 och viss teknik till 9-3. BAIC köpte loss tekniken för 1,4 miljarder kronor. Det var ett välkommet kapitaltillskott för Saab och tydligen ett välkommet tekniktillskott för BAIC. Ingen visste väl riktigt vad BAIC skulle åstadkomma med tekniken, men nu får vi äntligen en första titt.

Senare i veckan öppnar den allt större bilsalongen i Peking och då kommer vi att kunna beskåda den nya modellen C71. Redan nu får vi en glimt i form av en lågupplöst bild. C71 ska lanseras av BAIC:s dotterbolag BAW (Beijing Auto Works), och det är som synes en gammal Saab 9-5. Många trodde kanske inte att det skulle gå att förändra den gamla 9-5-fronten ännu mer men BAW har hittat ett sätt.

Den kinesiska bilsalongen kan utvecklas till en riktigt intressant tillställning ur svensk synvinkel. BAIC har tidigare berättat att de planerar att bygga tre eller fyra nya modeller baserade på 9-5 och kanske får vi se några av dessa i Peking senare den här veckan.

Läs mer