Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo XC90 IIHSVolvo XC90 IIHSVolvo XC90 IIHS
Volvo XC90 IIHS

Gamla Volvo XC90 klarar nytt tufft krocktest

Den har hunnit bli mer än tio år gammal men är fortfarande en av världens säkraste bilar. Nu har Volvo XC90 utsetts till Top Safety Pick+ av amerikanska IIHS, något som få nya bilar klarar.

Trots elva år på nacken är Volvo XC90 inte utdaterad. Vid lanseringen var den en av världens absolut säkraste bilar och det är den fortfarande, i alla fall enligt amerikanska krocksäkerhetsorganisationen IIHS som nu delar ut toppbetyg till Volvos storsuv.

 XC90 får godkänt i IIHS:s nya krocktest där bilen körs in i en fast barriär med endast 25 procents överlappning och det är det inte många bilar som har gjort. Bland de mellanstora lyxsuvarna är det hittills endast Mercedes ML, Volvo XC60 och XC90 som har klarat testet och därmed fått stämpeln Top Safety Pick+.

 Att XC90 klarar det nya testet får anses imponerande då XC90 konstruerades i början av 2000-talet då det inte utfördes några krocktester liknande det IIHS gör sedan 2012. Den kritiska punkten i testet är att förarplatsen är så gott som intakt efter krocken och att förarens huvud träffar krockkudden.

https://youtu.be/lPL0Vi_8fiI?width=575&height=353