Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091005-crown-volvo
091005-crown-volvo
091005-crown-volvo
091005-crown-volvo Foto: © Bruce Benedict 2007

Gamla Volvochefer strider om Volvo PV

Kampen om Fords dotterbolag Volvo PV hårdnar. Nu uppges en amerikansledd grupp investerare ge sig in i budgivningen. I spetsen för gruppen finns flera före detta Volvo- och Ford-chefer.

 Kinesiska Geely är ingalunda ensamma i kampen om att få köpa Ford-ägda Volvo Personvagnar. Enligt uppgifter i Financial Times har USA-konsortiet Crown gett sin i budgivningen. Crown uppges redan ha finansieringen klar, pengarna sägs komma från privata amerikanska investerare men Crown är ändå på jakt efter svenska investerare som kan gå in och ge en svensk prägel.

I spetsen för Crown finns Michael Dingman, tidigare högt uppsatt inom Ford och specialist på omorganisationer av företag, och Shamel Rushwin, även han en före detta tjänsteman inom bilindustrin med ett förflutet i Ford och Chrysler. Enligt Financial Times källa har Crown lagt ett bud som är avsevärt mindre än Geely som tros ha erbjudit Ford cirka två miljarder dollar för Volvo. Geely uppges ligga bäst till i förhandlingarna, tätt följda av Crown.

Crowns sökande efter svenska investerare kan redan ha gett resultat. Enligt Dagens Industri har Crown vänt sig till den svenska konstellationen Konsortium Jakob AB, som bildades tidigare i somras med målet att förhindra ett kinesiskt ägande. Crown och Jakob uppges diskutera en lösning som kan innebära att Jakob får köpa en ägarandel på upp till en tredjedel av Volvo. Om man får tro Dagens Industris källa står dock Crown och Jakob en bit ifrån varandra när det gäller Volvos framtid.

– Crown vill genomföra outsourcing och utförsäljning av delar av verksamheterna inom Volvo PV. De vill etablera ett joint venture i Kina och flytta produktionen dit, säger en insatt källa till DI.

Flera före detta Volvo-chefer befinner sig nu på olika sidor i budgivningen. Konsortium Jakob har engagerat Sören Gyll, tidigare vd för Volvo, medan Geely uppges ha anlitat Pehr G Gyllenhammar och Hans-Olov Olsson som rådgivare. Tuve Johannesson, Roger Holtback och Hans Gustafsson arbetar samtidigt för amerikanska Crown. Roger Holtback, vd för Volvo Personvagnar 1984-1991 och AB Volvos vice vd 1990-1991, har enligt tidigare uppgifter varit inblandad i Jakob men har nu gått över till Crown. I stället för Holback uppges nu förre Volvo-chefen Sören Gyll ha anslutit sig till Jakob.

Läs mer