Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080506-audi-a4-seat
080506-audi-a4-seat
080506-audi-a4-seat
080506-audi-a4-seat

Gammal Audi blir ny Seat

Seats nya familjebil som visas på Parissalongen i oktober kommer inte att vara något mer än en spansk version av gamla Audi A4. Det avslöjar Seats designchef som tror att det är rätt väg att gå för att förbättra Seats image.

Spansktyska Seat är ett märke som har haft synnerligen svårt att etablera sig, speciellt här i Sverige. VW-kusinen Skoda har trots sin skamfilade historia lyckats flera gånger bättre och växer mer och mer för varje dag. Då kan man verkligen ställa sig frågan varför Seat inte har lyckats de också. Problemet ligger nog mycket i den tveksamma imagen. Under parollen ”Auto Emocion” försöker man sälja in sig som ett lite mer spännande bilval, dessvärre har det synts ganska lite ”emocion” i bilarna hittills. Bortsett från senaste Leon och kommande Ibiza, som visar en del förförande linjer, ser det ganska dystert ut i Seats modellprogram. Och bättre verkar det inte bli.

Nu avslöjas det nämligen att Seats nya mellanklassbil, som än så länge går under arbetsnamnet Bolero, kommer att vara en tunt maskerad Audi A4 av utgående generation. Höga Seat-chefer hymlar inte med att det kommer att vara en A4 som gömmer sig under skalet. De officiella skisserna, såväl som Seat-cheferna, skvallrar om att den nya bilen kommer att ha samma proportioner, chassi, fjädring, dörrar och fönsterrutor som gamla A4. Tack och lov uppges dock motoralternativen hämtas från de färskaste delarna av VW-lagret.

Seats designchef Luc Donckerwolke medger att detta är ett något ovanligt sätt att ta fram en ny bil på. Men han menar att Seat kommer att utvecklas snabbare som märke om modellerna redan håller erkänt hög kvalitet. Med A4 som grund kommer det inte att finnas någon tvekan om kvalitet eller pålitlighet. Vad det däremot bör finnas tvekan inför är om kunderna verkligen vill köpa en gammal bil med en halvgammal kaross. Att försöka bygga upp Seat som ett nytt och passionerat märke genom att sälja en gammal bil är en minst sagt oortodox strategi.

Den nya mellanklassaren börjar byggas i december i Seats Barcelonafabrik. 40 000 bilar ska byggas per år och prislappen uppges bli jämbördig med den på nya Skoda Superb.

Läs mer

Provkörning