Gångtrafikanter dåliga med reflexer – bilister vill ha lagkrav
En av tre gångtrafikanter använder aldrig eller sällan reflex när det är mörkt. Nio av tio bilister vill ha en reflexlag.
Tidigare i veckan skrev vi om Bilprovningen och Synoptiks så kallade ”Synbesiktningen” som varnade att över 650 000 bilister ser farligt dåligt. I samband med detta har man även tittat närmare på hur användandet av reflex ser ut i landet och Kantar Sifo har gjort en undersökning. Den visar att 32 procent av svenska gångtrafikanter aldrig eller sällan använder reflex när det är mörkt, och att 86 procent av Sveriges bilister vill ha en lag som kräver att reflex ska användas.
Studier från NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, visar att en person som använder reflex syns på 125 meters avstånd från bil med halvljus, men en person utan reflex syns först på 20-30 meters avstånd.
– Vi ser avsevärt sämre när det är mörkt ute, lägger man till nederbörd och blöt vägbana blir det ännu värre. Det mänskliga ögat är gjort för dagsljus och har svårt att uppfatta detaljer och djup i mörker, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.
I Synbesiktningen 2020 uppger 74 procent av bilisterna att de har svårt eller mycket svårt att se gångtrafikanter utan reflex i mörker.
I de norra delarna av Sverige är man bäst på att använda reflex där 86 procent av gångtrafikanterna gör det. Men värre är det i storstadsregionerna som Stockholm, Göteborg och Malmö där 61 procent ofta eller alltid använder sig av reflex. Snittsiffran för hela landet ligger på 84 procent.
Resultat från Synbesiktningen 2020
• 84 procent av svenskarna äger en reflex för eget bruk.
• 32 procent använder aldrig eller sällan reflex när de är ute och går i mörker.
• 74 procent av Sveriges bilister tycker det är svårt eller mycket svårt att se personer utan reflex i mörker. (Kvinnor 82 procent, män 64 procent)
• 86 procent av Sveriges bilister vill se lagkrav på reflex för gångtrafikanter i mörker.
• 91 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se