Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gasbil exploderade vid tankning av biogas i Linköping

Tidigt i morse exploderade en gasdriven Volkswagen Touran vid tankning på en biogasstation i Linköping.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Tidigt i morse larmades räddningstjänsten om en gasläcka på en biogasstation, när de anlände till platsen visade det sig vara en bils gastank som exploderat.

En taxichaufför skulle under tisdagsmorgonen tanka sin tjänstebil på biogasstationen då bilen plötsligt exploderade. Enligt uppgift ska det vara en av bilens gastankar som exploderat.

Den 54-årige föraren Mikael Brinkby klarade sig undan med lindriga skador tack vare att han vid explosionsögonblicket stod en bit från bilen och pratade i telefonen. Enligt uppgifter lämnade till tidningen Östgöta Correspondenten ska mannen inte ha behövt uppsöka sjukhus och kunde höras av polis på platsen.

–Det är ingen fara. Jag blev träffad i foten av en liten plastbit när tanken exploderade men det var inget farligt, säger Mikael Brinkby till Corren.

Polisen har spärrat av platsen för en teknisk undersökning och Tekniska verken är på plats för att tömma en närliggande gastank för att säkra området.

2012 omfattades 945 svenska Volkswagen Touran TSI EcoFuel, tillverkade mellan september 2005 och maj 2009, av en återkallelse gällande de bakre gastankarna som visat sig vara undermåliga. De skulle då inaktiveras och bilens räckvidd blev då cirka en femtedel kortare.

I ett andra steg skulle tankarna bytas ut till nya, men vid återkallelsen var tillgången på dessa begränsade och Volkswagen valde till en början att inaktivera de berörda gastankarna.

Bilen som nu exploderat ska enligt uppgift från Volkswagen Sverige ej ha besökt verkstad för att fått den bristfälliga tanken utbytt. Samt ha rullat omkring 40 000 mil.

– Den aktuella bilen har inte besökt verkstad för att byta ut tanken. Exakt vad som orsakat explosionen är det i nuläget för tidigt att säga, men vi har tekniker på plats i Linköping som undersöker den aktuella bilen, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige, till teknikensvarld.se.