Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091020-gasbilar-ökar
091020-gasbilar-ökar
091020-gasbilar-ökar
091020-gasbilar-ökar

Gasbilar går starkt framåt

Antalet gasbilar har ökat kraftigt hittills i år. Störst är tillväxten i Stockholm där gasbilarna har niodubblats så här långt i år, mycket tack vare flera nya modeller. Antalet tankställen för gasbilarna ökar inte lika snabbt.

 Det har skett från en låg nivå, men gasbilarnas försäljningsframgång är ändå imponerande. I september registrerades 740 nya gasbilar i hela landet och hittills i år har totalt 4 306 nya gasdrivna bilar sålts. Det visar ny statistik från Bil Sweden. Det är en klar skillnad mot fjolåret då endast 769 gasbilar såldes under perioden januari-september. Gasbilarna tar därmed en allt större del av marknadskakan. Av alla nya miljöbilar som säljs är 7,3 procent gasdrivna.

Tillökningen av gasbilar har gått särskilt snabbt i Stockholm där nyregistreringarna har niodubblats hittills i år. Om inte antalet tankställen som säljer gas skjuter fart kan det snart bli trångt vid gasmackarna. I dagsläget finns lite drygt 100 tankställen för gasbilar i hela Sverige, norrut är det dock extremt glest mellan mackar som tillhandahåller fordonsgas. Norr om Uppsala finns det fyra stycken.

Det är inte bara gasbilarna som tar en större del av marknaden. Miljöbilsandelen har ökat i samtliga län hittills i år och andelen bilar som drivs av något annat bränsle än bensin har ökat kraftigt. I exempelvis Stockholms län hade 69 procent av alla nyregistrerade bilar till och med september i år något annat drivmedel än bensin. Under samma period 2006 var den siffran bara hälften så stor. De nya siffrorna från Bil Sweden säger också att Västra Götalands län har övertagit förstaplatsen från Östergötland när det gäller länet med högsta andelen miljöbilar. Jämtland behåller förstaplatsen som länet med den högsta dieselandelen.

Läs mer