Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gasdrivna bilar kraftigt uppåt i Sverige

Medan dieselbilarna tappar är det motsatt väg som gäller för samtliga övriga drivmedelskategorier. Bland annat gasbilarna går kraftigt framåt.

Det är siffror från SCB/Trafikanalys som visar att nybilsförsäljningen av gasdrivna bilar (så kallade bi-fuel-bilar inkluderade) går starkt framåt. 76,7 procent ökade denna kategori i november i år jämfört med samma månad 2016, från 317 stycken till 560. De faktiska nivåerna är som vi ser fortfarande låga i jämförelse med andra drivmedelskategorier.

Två gasdrivna modeller sticker ut genom att utgöra större delen av försäljningen. Dessa är Volkswagen Golf TGI BlueMotion med 34 procent och Skoda Octavia TSI G-Tec med 30 procent av den totala försäljningen. Sett över året hittills är förstnämnda den stora dominanten med över 40 procent av försäljningen, mer än dubbelt så mycket som tvåan från Skoda.

Branschen tror att försäljningen av gasdrivna bilar kommer att fortsätta öka i Sverige. Antalet modeller konverterade till gasdrift ökar och i kombination med att dieselbilarnas vara eller inte vara i bland annat storstädernas centrala delar tros göra fler öppna för detta alternativ.

De gasdrivna bilarnas ökning (76,7 procent) brädas endast av laddhybriderna som under samma period ökade med 102,7 procent, från 1 024 till 2 076 registreringar.

Enda drivmedel som backade under nämnda period var dieseln med ett tapp på 13,6 procent. Till och med de etanoldrivna bilarna ökade – med 13,4 procent. Dock från en låg nivå till en annan, 67 bilar blev 76.