Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100802-volvo-geely-ford100802-volvo-geely-ford100802-volvo-geely-ford
100802-volvo-geely-ford

Geely äger Volvo – affären klar

Det dröjde inte länge efter att uppgifterna läckte ut. Nu meddelar Ford att försäljningen av Volvo till kinesiska Geely är genomförd. Geely betalar 13 miljarder kronor för den svenska biltillverkaren. Stefan Jacoby blir ny vd.

 Ford har via ett pressmeddelande offentliggjort att försäljningen av Volvo Car Corporation till Zhejiang Geely Holding Group Company Limited är slutförd. Uppgifter om att försäljningen var inne i slutskedet läckte ut redan tidigt på måndagsmorgonen och det dröjde inte länge innan Ford gick ut med ett officiellt besked.

Enligt Ford har Geely betalat 1,4 miljarder dollar kontant under dagen. Den totala köpeskillingen uppgår till 1,8 miljarder dollar, motsvarande 13 miljarder kronor, och resten ska betalas senare i år. Sett endast till hur mycket Ford har köpt och sålt Volvo för så har den svenska personbilstillverkaren varit en rejäl förlustaffär. När Ford köpte Volvo för elva år sedan var priset 50 miljarder kronor.

– Volvo är ett utmärkt märke med en stark produktlinje och har börjat gå med vinst efter en lyckad omstrukturering. Vi är säkra på att Volvo får en stabil framtid under Geelys ägande. Försäljningen av Volvo gör det nu möjligt för oss att stärka vår fokus på Ford-märket runt om i världen, säger Fords vd Alan Mulally.

Relationen mellan Ford och Volvo bryts inte helt, samarbetet kommer att fortsätta på flera områden, bland annat drivlinor, pressverktyg och andra bilkomponenter. Ford har även åtagit sig att bistå med ingenjörssupport, informationsteknologi och ge Volvo tillgång till olika komponenter under en övergångsperiod.

Geely har också skickat ut ett pressmeddelande och där berättar de att de har utnämnt Stefan Jacoby till vd för Volvo PV. Jacoby kommer närmast från tjänsten som vd för Volkswagen North America och tillträder sin nya tjänst den 16 augusti.

– Jag känner mig hedrad över att bli delaktig i ett företag med den prestige och de utvecklingsmöjligheter som Volvo har. Våra anställda, leverantörer, återförsäljare och inte minst kunder kan känna sig säkra på att Volvo kommer att bevara sin unika status som ledande inom säkerhetsutveckling, även vid etablering på nya marknader, säger Stefan Jacoby.

Geely understryker återigen att Volvos huvudkontor även i fortsättningen kommer att finnas i Sverige och att fabrikerna i Sverige och Belgien ska fortsätta att verka som tidigare. Ledningen kommer att ha full bestämmanderätt under det strategiska ledarskapet från styrelsen. Vi vet sedan tidigare att Li Shufu tar över ordförandeklubban i Volvo och att Hans-Olov Andersson blir vice styrelseordförande. När Geely nu presenterar hela styrelsen ser vi att ytterligare en svensk har kommit in. Den förre Scania-höjdaren Håkan Samuelsson blir en av styrelseledamöterna. Fram till i fjol var Samuelsson vd för tyska lastbilstillverkaren MAN. En annan svensk som får en hög position är Hans Oskarsson, tidigare ställföreträdande finansdirektör, som utses till tillförordnad finansdirektör och därmed ersätter Stuart Rowley som lämnar Volvo för att gå vidare med Ford.

Hela styrelsen se ut som följer:

Li Shufu (Chairman)

Hans-Olov Olsson (Vice-Chairman)

Freeman H. Shen

Håkan Samuelsson

Dr. Herbert Demel

Lone Fonss Schröder

Winnie Kin Wah Fok

Läs mer