Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Lastvagnar

Geely blir storägare i AB Volvo

Är cirkeln på väg att slutas? År 1998 köptes Volvo PV av Ford vilket gjorde att Volvo Personvagnar och Volvo Lastvagnar gick åt varsitt håll. I dag står det det klart att Volvo Cars ägare Geely blir största aktieägare i AB Volvo.

Geely Holding, med Li Shufu i spetsen, köper 8,2 procent av aktierna i AB Volvo av riskkapitalbolaget Cevian som därmed säljer hela sin aktiepost. Vad Geely Holding betalar för aktierna är hemligt, men enligt uppgifter till Dagens Nyheter rör det sig om cirka 32 miljarder kronor.

Affären innebär att Geely blir största ägare i AB Volvo sett till kapital och näst störst sett till antal röster. Flest röster har fortfarande Industrivärden.

Industrivärden har i skrivande stund inte uttalat sig om affären ännu.

"Vi kommer att stödja AB Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin", säger Geelys ordförande Li Shufu i ett pressmeddelande.

För Cevian har AB Volvo varit en bra affär. Finansmannen Christer Gardell säger till nyhetsbyrån Reuters att riskkapitalbolaget tjänat 20 miljarder kronor på investeringen sedan 2006.

Cevian har under sin tid som delägare av AB Volvo arbetat för ändra strukturen inom koncernen. Framför allt har det pratats om att göra Volvo Construction Equipment och Volvo Penta till egna bolag – något som dock inte blivit av.

– Volvo har varit en fantastiskt bra affär för Cevian och Cevians investerare. Vi tycker att det känns väldigt bra att lämna över det till en såpass bra ägare som Geely är, säger Christer Gardell till Ekot.

Kinesiska Geely köpte Volvo Cars 2010. Utöver Volvo äger man bland annat företaget som tillverkar Londons taxibilar, samt en större del av malaysiska Proton och majoriteten av Lotus. Dessutom har man startat syskonmärket Lynk & Co.

AB Volvo, som Geely nu köper in sig i, äger sedan två år tillbaka 45 procent av aktierna i den kinesiska lastbilstillverkaren Dongfeng Commercial Vehicles.

En talesperson från Geely säger till Reuters att företaget inte har några planer på att slå ihop AB Volvo och Volvo Cars.