Geely fasar ut traditionella drivlinor

Volvos ägare, kinesiska Geely, har påbörjat utfasningen av traditionella drivlinor bestående av enbart förbränningsmotorer. Om knappt fem år ska 90 procent av Geelys modellutbud utgöras av hybrider, laddhybrider och elbilar.

Kina stramar åt utsläpps- och förbrukningsreglerna. I dag har de kinesiska biltillverkarna en genomsnittlig förbrukning på 0,69 liter per mil, en siffra som 2020 ska ned till 0,50 liter per mil.

Geely, som äger Volvo, har redan påbörjat sin resa mot målet. I onsdags lanserades märkets första elbil Geely Emgrand EV (bilden ovan) som har en räckvidd på 33 mil vid 60 km/h. Elbilen är paketerad med en elmotor på 129 hästkrafter och 250 newtonmeter som får sin kraft från ett batteripack med en kapacitet på 44,8 kWh.

Ett uttalande från företaget under onsdagens presentation berättade att konventionella drivlinor ska fasas ut de nästkommande fyra, fem åren. I stället ska Geely satsa stenhårt på hybrider, laddhybrider och elbilar. Minst 90 procent av modellutbudet ska vara elektrifierat. Två tredjedelar av dessa ska innan 2020 vara bilar där bensinmotorer kombineras med elektricitet, både laddbara och icke laddbara varianter. Resterande del av ska bestå rena elbilar.

Geely nämnde också att de siktar på att ha gjort stora framsteg inom bränslecellstekniken innan 2020.

Några av Geelys kommande hybrid- och elbilar formas tillsammans med Volvo i Göteborg. Den CMA-plattform som tas fram till nästa generation V40 kommer även att bilda bas för en eller flera Geely-modeller, sannolikt elektrifierade på ett eller annat vis.