Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Geely GC9 – kinalyx från Volvo-ägarna

Volvos ägare Geely visar upp nya lyxsedanen GC9 som designats av Peter Horbury och ger oss en inblick i vad vi kan förvänta oss i framtiden.

När det kommer till bilar från Kina är det mer regel än undantag att de kopierat designen från någon framgångsrik västerländsk bil. Så är dock inte fallet med GC9 då Geely anställde före detta Volvo-designern Peter Horbury som satt sin egen prägel på modellen.

Likt konceptbilen KC Concept som visades på Auto Shanghai förra året bygger även GC9 på samma Y20-plattform som nuvarande Volvo S80. Bortsett från grillen, som påminner om den på Peter Horbury-skapelsen Volvo Universe, är det dock inte mycket som ger Volvo-vibbar.

Enligt vad Geely berättar i ett pressmeddelande är exteriördesignen inspirerad av jetplan, supersportbilar och geparder i språng. Medan interiören ska vara något mer sober och inspirerad av kinesiska stenbroar. En något udda blandning av inspirationskällor.

Geely GC9 kommer att erbjudas med tre motoralternativ, två fyrcylindriga på 1,8 respektive 2,4 liter där den förstnämnda är turboladdad. Toppmodellen har en 3,5-liters V6:a som drivkälla och samtliga motorer kopplas ihop med en sexväxlad automatlåda.

GC9 har även utrustning som head up-display, autobroms, luftrenare, vingel- och dödavinkel-varnare samt kameror som ger 360-graders överblick kring bilen.