Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091210-volvo-geely-köp
091210-volvo-geely-köp
091210-volvo-geely-köp
091210-volvo-geely-köp

Geely nära Volvo-avtal

Geely och Ford uppges nu vara mycket nära att nå en överenskommelse om Volvo PV. Ett avtal kan vara färdigt redan den här veckan. Samtidigt väcks allt fler kritiska röster som ifrågasätter Geely.

Ford och Zhejiang Geely holdings är nära ett avtal i den komplicerade frågan om immateriella rättigheter (IP). Dagens Industri hänvisar till insatta källor som säger att ett avtal väntas vara klart den här veckan. Ett klubbat IP-avtal röjer vägen för att Volvo-köpet ska kunna genomföras och en bindande avsiktsförklaring kan komma att skrivas på före årsskiftet.

IP-avtalet uppges innebära att Volvo behåller rättigheterna till den nyckelteknik som Volvo själva har tagit fram, vilket innebär att Geely som framtida ägare får tillgång till tekniken. IP-rättigheter som tillhör Volvos nuvarande ägare Ford men som är avgörande för Volvo ska även i fortsättningen vara tillgängliga för Volvo.

Samtidigt som Geely och Ford verkar närma sig i förhandlingarna växer skepsisen mot Geely i Volvo-leden. Volvo-facken är kritiska till att så lite är känt om Geelys struktur. Kritiken kommer även från forskarvärlden. Tidigare i veckan skrev Christian Berggren, professor i industriell organisation vid Linköpings universitet, och Ernst Hollander, teknologie doktor och före detta fackförbundsekonom ett inlägg på Svenska Dagbladets Brännpunkt där de sågade Geelys intresse för Volvo. Volvo riskerar att backa, skriver Berggren och Hollander. Forskarduon vänder sig främst mot att Volvos inriktning på säkerhet och miljötänkande hotas av ett Geely-köp

Läs mer