Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090303-volvo-geely-bud
090303-volvo-geely-bud
090303-volvo-geely-bud
090303-volvo-geely-bud

Geely väntas lägga bud på Volvo

Den kinesiska biltillverkaren Geely kan komma att lägga ett bud på Volvo PV redan nästa vecka. Det skriver Wall Street Journal Asia och hänvisar till två insatta personer.

 Geely väntas lägga ett bud på Volvo PV mellan nästa vecka och den tredje veckan i mars, rapporterar Wall Street Journal Asia som har talat med två personer som är insatta i affären. Geely uppges dock inte vara ensamma om att vara nära att lägga bud på Fords svenska premiummärke. Förutom Geely finns tre andra seriösa spekulanter, varav en är ytterligare ett kinesiskt företag.

Rykten om att Geely ska köpa Volvo är inget nytt. Redan i början av februari påstods det att Geely förde samtal med Ford om ett övertagande av Volvo. Uppgifterna dementerades dock omgående av Geely-representanter. Wall Street Journal Asias källor uppger dock att Ford och Geely har förhandlat sedan flera veckor tillbaka. Geely uppges vara mycket seriösa i sina köpplaner, man har bland annat anlitat en amerikansk konsultfirma som ska sätta ihop en lista över en tänkbar Volvo-ledning under kinesiskt ägande. Geely har ännu inte kommenterat de nya uppgifterna.

Om Geely skulle köpa Volvo är det den kinesiska bilindustrins första stora steg mot den internationella marknaden. Kinesiska bilföretag har köpt europeiska biltillverkare förr, men det har rört sig om småaffärer i jämförelse med ett övertagande av Volvo. Om köpet går igenom är det Geelys avsikt att behålla Volvo som ett internationellt varumärke, snarare än att förvandla det till ett märke som fokuserar på den kinesiska marknaden. Däremot kan Geely komma att flytta delar av produktionen till Kina för att dra nytta av landets billiga arbetskraft.

Läs mer