Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101012-geely-antwerpen101012-geely-antwerpen101012-geely-antwerpen
101012-geely-antwerpen Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Geely vill köpa Opel-fabrik i Antwerpen

Det har talats mycket om Geelys och Volvos fabriksplaner i Kina, men vad sägs som en ny Geely-fabrik i Belgien? Enligt uppgifter i belgisk media är Geely intresserade av att köpa den nedläggningshotade Opel-fabriken i Antwerpen.

Zhejiang Geely Holding Group, numera ägare av Volvo Personvagnar, är intresserade av att köpa den GM-ägda bilfabriken i belgiska Antwerpen. Enligt den belgiska nyhetsbyrån Belga har Geelys ägare Li Shufu träffat lokala politiker för att diskutera ekonomiska bidrag vid ett eventuellt köp. Shufu hoppas förmodligen på att få ekonomiskt stöd från den flamländska delstatsregeringen. 

I våras beslutade GM att Opel-fabriken i Antwerpen ska avvecklas som en del i en omfattande åtgärd för att minska kostnaderna i Europa. Häromveckan meddelade GM att verksamheten i Antwerpen ska avvecklas vid slutet av året, trots idoga försök har GM inte lyckats hitta någon som kan ta över fabriken och driva den vidare. Enligt GM har ingen av budgivarna kunna presentera en hållbar affärsplan för Antwerpen-fabriken. GM säger sig dock vara mottagliga för fortsatta intressenter året ut. Fabriken i Antwerpen har den senaste tiden byggt Astra i tre- och femdörrarsutförande samt Astra Twin Top. Sedan tillverkningen startade 1925 har drygt 13 miljoner bilar lämnat fabriken.

Geely har tidigare talat om att man överväger att etablera sig i Europa som eget märke fristående från Volvo. 

Läs mer