Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Geely visar coupésuv baserad på Volvo

I dag har Geely, Volvos ägare, släppt första bilderna på en helt ny och slank suv som för tillfället heter FY11. Den är byggd på CMA-plattformen som XC40 redan baseras på.

Fyra bilder har Geely i dag släppt, mörka bilder som ändå ganska tydligt visar upp märkets senaste i suv-genren – en coupésuv à la BMW X4, skulle man kunna beskriva den. Till bilderna hör ett kort pressmeddelande som beskriver bilen som en uppvisning i Geelys sportiga avsikter, med en bred och säker hållning, nyformad ”Universal Grill” och DRL-ljus som sägs ge bilen en stark känsla av ett kattrovdjur.

Denna coupésuv har ännu inget officiellt namn men betecknas för närvarande FY11, det vill säga företagets interna utvecklingsnamn. Bakom formerna står flera av Geelys designstudios runt om i världen men huvudansvarig har Peter Horbury varit, tidigare Volvos designchef men som numera är designansvarig hos just Geely.

FY11 har fler Volvo-anknytningar än Peter Horbury, den är nämligen byggd på CMA-plattformen som har utvecklats av CEVT i Göteborg, det vill säga Volvos och Geelys gemensamma projekt som påbörjades för några år sedan. CMA-plattformen är samma arkitektur som XC40 står på, det gör FY11 till syskonbil till XC40, tekniskt sett.

I våras visade Geely upp konceptbilen Bo Rui GE som innehöll en hel del designelement som nu finns på FY11. Konceptbilen innehöll en Volvo-utvecklad mildhybriddrivlina med en trecylindrig 1,5-litersbensinare som huvudsaklig drivkälla. Om FY11 i produktionsutförande har samma drivlina återstår att se.

För några veckor sedan kunde vi här på teknikensvarld.se visa er spionbilder på en slank coupésuv från Lynk & Co, en annan modell än denna från Geely men helt klart en släkting i och med CMA-arkitekturen.