Geländewagen som hårdbarkad pickup

Nej, du behöver inte vänta på X-klass för att få köra Mercedes-pickup. Men det gäller bara om du bor i Australien...

Tidigare i år berättade vi om att Mercedes har tänkt att bygga en pickup som kommer heta X-klass. Den som är sugen på Mercedes helt nya skapelse med flak på får dock vänta tills nästa år innan den börjar levereras. Men det finns en räddning, i varje fall om du bor i Australien.

G-klass, eller Geländewagen, är Merceds mest terrängdugliga personbil, och den har hängt med i en väldig massa år. G-klass finns som tvådörrars, fyradörrars och i en rad andra varianter, och nu alltså även som pickup.

Bilen baseras på den för den australiensiska militären exklusiva G 300 Professional, men ska nu bli tillgänglig även för civila kunder. Något pansarskydd följer alltså inte med...

G 300 CDI har en ingångsvinkel på 38 grader och en utgångsvinkel på 35, för optimal hantering av knepig terräng. Dessutom kan den köra genom drygt 60 centimeter djupt vatten och både dra och lasta över två ton. Den kommer med fabriksmonterad snorkel, 16-tums fälgar med 265/75-terrängdäck och dräneringshål i golvet.

I hytten, för det är verkligen bara en hytt, är det enbart fokus på att få arbetet gjort. Det är spartanskt med vinylklädda säten och gummimattor. Det finns dock luftkonditionering.

G 300 CDI driver naturligtvis på alla fyra hjulen, med hjälp av kraft från en V6-turbodiesel med 181 hästkrafter och 400Nm. Växellådan är automatisk och 5-växlad.

Priset startar på ungefär 90 000 dollar, motsvarande drygt 820 000 kronor.