Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Genesis

Genesis avtäcker nya eldrivna GV60

Hyundais premiummärke Genesis har slutligen börjat rulla ut lite modeller även på europeisk mark. Till nästa år ska företaget lansera tre nya elbilar i Europa och först ut av dessa är crossovern GV60.

Tidigare i våras kom beskedet som många har väntat på. Hyundai- och Kiakoncernens lyxmärke Genesis kommer till sist till Europa. Den första modellen som nådde kontinenten var eldrivna suven GV80 och den sydkoreanska biltillverkaren har aviserat att man ska släppa tre nya elbilar i Europa under nästa år.

Först ut av de tre är nya crossovern GV60 som nu har introducerats för världen. Bilen bygger på Hyundai Motor Groups avancerade E-GMP-arkitektur för elbilar som i dag används för Hyundai Ioniq 5 och snart för kommande Kia EV6. GV60 kommer att placera sig bakom GV70 och GV80 i Genesis suv-utbud.

1 AV 2
Foto: Genesis
2 AV 2
Foto: Genesis

Några tekniska detaljer har inte avslöjats ännu men GV60 tros komma med ett mindre batteripaket med kapacitet på 58 kWh och ett större med kapacitet på 77,8 kWh. Det större sägs ha en räckvidd på uppemot 50 mil. G:et i namnet står för övrigt för Genesis medan V:et står för versatility (mångsidighet).

Ju lägre siffra desto mer atletisk är bilen och ju högre desto mer elegant. GV60 med sitt (tydligen) låga nummer ska vara Genesis mest atletiska bil hittills. Den automatiska växellådan kontrolleras av något man kallar för Crystal Sphere som meddelar föraren när bilen går att starta och även fungerar som dekorativ belysning när fordonet är avstängt.

1 AV 2
Foto: Genesis
2 AV 2
Foto: Genesis

Kunder antas kunna välja om de föredrar framhjulsdrivet med en elmotor eller fyrhjulsdrivet med dubbla motorer. Den förstnämnda varianten tros komma med en effekt på både 169 hästkrafter och 217 hästkrafter medan den sistnämnda enbart kommer med en effekt på 305 hästkrafter.

När bilen når Europa och till vilket pris är inte klarlagt ännu.