Foto: Genesis

Genesis GV70 utmanar i premiumklassen

Att ha ett lyxigare bilmärke är ett sätt sno åt sig extra marknadsandelar. I USA är Genesis koreanska Hyundais bidrag i premuimklassen. Nya GV70 utmanar i den så viktiga suv-mellanklassen. 

Genesis var under 00-talet toppmodellen från Hyundai men sedan 2015 är man ett självständigt bilmärke inom premiumsegmentet. Precis som Toyota har Lexus, Nissan sitt Infiniti eller Honda sitt mer lyxsportiga Acura ska Genesis attackera den klassiska premiumklassen.
Huvudmarknaden är Nordamerika, något som är extra tydligt när man särskådar modellutbudet. Tre sedaner i tre olika storleksklasser (G70, G80 samt G90) samt en fullstor suv (GV80). Nu kompletteras märkets line-up med nya GV70 som storleksmässigt landar i den viktiga övre mellanklassen tillsammans med bland andra Audi Q5 och Volvo XC60. ”G” står för Genesis och ”V” för engelskans ”versatility” (användbarhet), siffran storleksbestämmer bilen.

GV70 år i grunden bakhjulsdriven och baseras på liknande teknik som bland annat Kia Stinger. Givetvis finns GV70 även med AWD-fyrhjulsdrift.
Designen är starkt utmejslad eftersom Genesis ska anses som ett designdrivet bilmärke. Formspråket kallas ”Athletic Elegance” och mixar mjukt linjespel med kraftfulla former. Den stora tydliga grillen anspelar på Genesis-logotypen som flankeras av dubbellampor som har en hel del Volvo-stuk i form av ”Tors hammare” över sig. Effektsökande look med synliga underkörningsskydd ska förstärka suv-känslan hos GV70.

LÄS MER: Genesis ska lanseras i Europa

Genesis nämner inget om motorer, men räkna med bensinfyror på 250-300 hk samt en bensin-V6:a med 350-370 hk.
1 AV 2
Genesis nämner inget om motorer, men räkna med bensinfyror på 250-300 hk samt en bensin-V6:a med 350-370 hk.
Foto: Genesis
2 AV 2
Foto: Genesis

Taklinjen är smäcker och löper hela vägen från fronten till bakpartiet i en böljande båge. Kromlist på C-stolparna ska accentuera lyxkänslan hos bilen.
Dubbelljusdesignen fortsätter på baklamporna med tydlig och klar utstrålning, två horisontella röda streck på vardera sidan avslutar karossen.
GV70 finns även som Sport-modell med exklusiv frontdesign, 21-tumshjul, mattmörka kromdetaljer och större avgasutblås. Interiört hissas GV70 Sport med bland annat kolfiberpaneler.

1 AV 2
Foto: Genesis
2 AV 2
Foto: Genesis

– Genesis bryter ny mark med GV70 tack vare renodlad design och detaljutförande. Något som följer upp temat från våra större G80 och GV80 som också bär vårt formspråk samt identitet via ”Athletic Elegance”, förklarar SangYup Lee som är vice vd och ansvarig designchef för Genesis.

– Som ett i grunden koreanskt lyxbilsmärke är vi glada att erbjuda vår filosofi med ”skönhet genom fria, rena ytor”, något som genomsyrar samtliga Genesis och som erbjuds exklusivt för våra kunder, avslutar SangYup Lee.