Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100618-ghazal-1-saudi
100618-ghazal-1-saudi
100618-ghazal-1-saudi
100618-ghazal-1-saudi

Ghazal 1 – Saudiarabiens första bil

Saudiarabien ska starta bilproduktion, det har kung Abdullah bestämt. Den första saudiskbyggda bilen blir Ghazal 1 – en stor och lyxig suv baserad på Mercedes G-klass.

 Om några Saudiarabien vara ett bilbyggarland att räkna med. Det är i alla fall vad kung Abdullah hoppas på. Ambitionen är att få igång en storskalig biltillverkning för att bredda eknomin och minska beroendet av oljeindustrin. Tidigare i veckan presenterade kung Abdullah projektet och avslöjade då också hur den första saudiska bilen kommer att se ut. Bilen ska heta Ghazal 1 och den som tycker sig känna igen både namnet och bilen har huvudet på skaft. Ghazal 1 presenterades redan på Genèvesalongen i mars, men då som en konceptbil ritad av studenter vid King Saud University (KSU).

Det är något oklart hur biltillverkningen ska bedrivas och av vem men det talas om samarbetspartners såsom Mercedes och Motorola. KSU tror i alla fall att Ghazal ska kunna vara i trafik redan om tre år och att den ska stå sig väl i konkurrensen genom ett lågt pris. Planen är at Ghazal 1 ska bli ungefär 20 procent billigare än liknande bilar i Saudiarabien. Dessutom räknar de med att ha en fördel eftersom Ghazal 1 är utvecklad speciellt för det saudiska klimatet. En årsproduktion på 20 000 bilar är målet.

När Ghazal 1 visades i Genève i våras var det få som tog notis av bilen. Den pastellturkosa färgen avskräckte och den till synes mycket plastiga karossen övertygade inte. Det enda som talade för Ghazal var att grunden för bygget var en Mercedes G 550.