Ginetta Akula skär genom luften som en haj

Nya kompromisslösa Ginetta-racern är inspirerad av hajar och atomubåtar. Över 600 hästkrafter och med en prislapp på över fyra miljoner kronor.

Den brittiska tillverkaren Ginetta har täckt av sin nya supersportbil Akula under Genèvesalongen. En bil med en egenutvecklad V8 på 608 hästkrafter, chassi och kaross i kolfiber och med en tjänstevikt på 1 150 kg. Topphastigheten är 322 km/h och priset 340 000 pund, strax över fyra miljoner kronor.

Bilens uppseendeväckade form behövde ett matchande namn resonerade man så valet föll på Akula vilket är haj på ryska men även namnet på en serie atomdrivna ubåtar.

– Konceptet var att bygga något verkligen eget som inte andra märken kan göra på grund av restriktioner inom företagen. Bilen är designad för att skära genom luft som en haj tar sig genom vatten, säger märkets vd Lawrence Tomlinson.

Tillverkningen, som kommer att ske i Storbritannien, är begränsad till 20 exemplar till år 2020, 60 procent av bilarna är redan sålda. Förutom bilen får köparna en förarkurs i märkets prototypracer G58.

Foto: Jakob Ebrey

Ginetta har byggt sportbilar sedan 1958, oftast baserade på Fordkomponenter packade i glasfiberkarosser. Modell G34 byggdes även i Sverige under 1990-talet och baserades då på teknik från Volvo.