Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gjorde egen fartkamera – satte upp i trädgården

En boende i Hammarö utanför Karlstad tröttnade på de höga hastigheterna på gatan utanför. Därför gjorde han en egen fartkamera-attrapp och satte upp i trädgården.

Det är Nya Wermlands-Tidningen som berättar om Fredrik Ahlqvist, boende i Hammarö kommun, som tröttnat på att bilister på genomfartsvägen i villaområdet höll hög hastighet. Efter att först ha försökt utöva påtryckning på kommunen, som byggt gupp och sänkt hastighetsgränsen, tog Fredrik lagen i egna händer – och byggde egna fartkameror.

”En kompis som är jurist kollade upp vad som var lagligt och jag tillverkade kopior av fartkamerorna”, säger Fredrik Ahlqvist till Nya Wermlands-Tidningen, som även berättar att Ahlqvist till vardags jobbar med att tillverka vägskyltar.

Kamerorna, som är attrapper, gjorde Ahlqvist också på jobbet, och på håll är de förvillande lika riktiga kameror. Men samtidigt som farten har sänkts på förbipasserande bilar har han också fått motstånd i form av arga kommentarer. En av kamerorna ska också ha välts flera gånger.

Varken kommunen eller polisen kommer heller att göra något mot kamerorna. Hammarö kommun säger sig inte ha synpunkter så länge kamerorna står på privat mark, och polisen väljer att inte ingripa så länge inget tydligt brott misstänks. ”Vi rekommenderar att man låter berörda myndigheter handha fartproblematik, det inte är bra med privata initiativ”, säger man dock i ett uttalande till Nya Wermlands-Tidningen.