Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Glasskador ökar och utgör en stor del av den totala bilskadestatistiken.
Glasskador ökar och utgör en stor del av den totala bilskadestatistiken.
Glasskador ökar och utgör en stor del av den totala bilskadestatistiken.
Glasskador ökar och utgör en stor del av den totala bilskadestatistiken. Foto: Yaroslau Mikheyeu / Shutterstock

Glasskador och singelolyckor ökar

Glasskador och singelolyckor ökade under 2022, visar Trygg-Hansas årssammanfattning. Samtidigt minskade kollisionerna. Försäkringsbolagets motorexpert ger nu tips för hur man håller sig mer säker i trafiken 2023.

När försäkringsbolaget Trygg-Hansa summerade bilskadedata för de senaste fem åren konstaterade de att stenskott och glasskador har ökat och ifjol var noteringarna på de högsta nivåerna – av de fem åren som granskats. Glasskador utgör också störst del av den totala statistiken för bilskador överlag, i alla fall hos Trygg-Hansa. I Stockholm och Göteborg ökade glasskadorna 2022, men i Malmö minskade de.

– Ju svårare vinterväglag desto sämre för bilens glasrutor, därför är det inte konstigt att bilägare i Malmö klarar sig aningen bättre än i Sveriges två största städer. Förutom sämre väder kan en förklaring till ökningen av glasskador i Göteborg och Stockholm vara att många moderna bilar inte är utrustade med stänkskydd, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Stenskott är en typisk glasskada som drabbar flest under mars och antalet reparationer av just stenskott har ökat kraftigt – med 20 procent över hela landet under en tioårsperiod. Stefan Brala betonar att det aldrig går att helt skydda sig mot stenskott, men tipsar om några saker att tänka på ifall olyckan redan har skett: Boka tid på glasverkstaden, ha stenskottsplåster i bilen alltid och håll god marginal till bilen framför.

Förutom glasskador har också singelolyckor ökat, enligt Trygg-Hansas statistik över försäkringsärenden. För fem år sedan utgjorde singelolyckor 9,1 procent av samtliga skadeärenden, samma siffra var 10,7 procent ifjol. Samtidigt minskade kollisionerna under samma period, från 27,7 procent 2012 till 22,3 procent 2022.

– Det finns flera faktorer som kan ha påverkat den här utvecklingen. Efter pandemiåren fanns det kanske fler ovana förare ute på vägarna än på flera år. Samtidigt gör fler mötesfria vägar tillsammans med bilarnas allt högre säkerhet, exempelvis ny teknik så som adaptiv farthållare och autobroms, att färre förare krockar med andra bilister, säger Stefan Brala.