Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091229-saab gm beslut
091229-saab gm beslut
091229-saab gm beslut
091229-saab gm beslut

GM-beslut om Saab kan flyttas fram

GM beslutade för elva dagar sedan att Saab ska läggas ned. Men sedan dess har det kommit in åtminstone två nya bud på Saab, dock utan att GM kommenterat dessa. GM:s tidigare deadline, året ut, kan nu skjutas fram en vecka om de finner något av buden som intressanta.

Amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg News har pratat med Paul Åkerlund, klubbordförande för IF Metall och ledamot i Saabs styrelse. Enligt Åkerlund är GM beredda att vänta med ett avgörande beslut tills efter årets utgång då de granskar de nyinkomna buden som åtminstone är två till antalet – Spyker Cars nya bud samt ett bud från amerikanska Merbanco i samröre med en svensk konstellation.

– Som vi har förstått det är 31 december ingen helig deadline om GM finner att ett bud är tillräckligt intressant, säger Paul Åkerlund till Bloomberg News under en telefonintervju tidigare i dag.

Senast i går uttalade sig GM, i form av deras talesman Chris Preuss, rörande Saab-affären. Och deras budskap är fortfarande sig likt sedan den där ödesfredagen för elva dagar sedan.

– Vi lägger ned Saab och pratar nu med berörda parter som en del av processen. Vi kommer inte att kommentera ytterligare.

Frågan är vilken som är GM:s inställning. Är de öppna för de två nya buden eller är deras nedläggningsbeslut definitivt? Under denna eller nästa vecka bör vi ha svaret.

Bilden ovan kommer från Saabs kommande annonskampanj för nya Saab 9-5, en bil som kanske aldrig kommer att sättas i serieproduktion. Så här lyder annonstexten:

Saab är hemma igen. Och den första modellen från det nya företaget byggs förstås i Trollhättan.


Nya Saab 9-5 är vår mest avancerade bil någonsin. Du låser upp utan nyckel och sätter igång med start/stopp-knappen, som självklart sitter mellan framstolarna – det är ju en Saab. Hastighetsmätaren påminner om höjdmätaren i ett flygplan, nattetid projiceras den viktigaste informationen på vindrutans insida, så att du kan hålla blicken riktad framåt.


Farthållaren rättar sig automatiskt efter bilen framför och parkeringssensorerna hjälper dig att komma rätt. Men innan det är dags att parkera ser DriveSense till att fjädringen, styrningen, motorn, vridmomentet mm anpassar sig till din körstil. Nya Saab 9-5 finns med flera turboladdade motoralternativ: bensin, diesel och BioPower, från 160 till 300 hk.


Läs mer på saabsverige.com.

Allt om Saabs nedläggning

Krönika

I fokus